Protokół Nr 6

Z posiedzenia Głównej Komisji Wyborczej Spółki do przeprowadzenia wyborów

kandydatów na członków Rady Nadzorczej X kadencji Spółki Grupa Azoty SA

wybieranych przez pracowników Spółki

w dniu 19 kwietnia 2016 r.

Przewodniczący Głównej Komisji Wyborczej zwołał posiedzenie jej członków na dzień 19 kwietnia 2016 r.

W posiedzeniu w dniu 19 kwietnia 2016 r. wzięli udział:

Janusz Szymczak              przewodniczący

Paweł Pasiowiec                zastępca przewodniczącego

Stanisława Rzepka             sekretarz

Stanisław Kordela              członek

Krzysztof Śniecikowski       członek

Adam Odolski                    członek

Tomasz Sikora                  członek

Krzysztof Dziuban              członek

1. Główna Komisja Wyborcza stwierdza, że regulaminowym czasie 3 dni roboczych od daty ogłoszenia wyników głosowania drugiej tury wyborów do GKW nie wpłynęła żadna skarga co do prawidłowości przeprowadzenia wyborów.

2. Z uwagi na spełnienie wymogu udziału co najmniej 50 % wszystkich pracowników Spółki, zarówno w pierwsze turze wyborów (udział 84.34 %), jak i w drugiej turze wyborów (udział 81.34 %) - Główna Komisja Wyborcza stwierdza ważność wyborów kandydatów na członków Rady Nadzorczej Spółki X kadencji, wybieranych przez pracowników.

3. Na podstawie wyników wyborów przeprowadzonych w dwóch turach wyborów: w dniach 11-23 marca 2016 r. oraz 30 marca – 14 kwietnia 2016 r. Główna Komisja Wyborcza stwierdza, że za wybranych kandydatów na członków Rady Nadzorczej Spółki X kadencji, wybieranych przez pracowników, uważa się:

p. Zbigniewa Paprockiego

p. Roberta Kapkę

p. Romana Romaniszyna.

Za Główną Komisję Wyborczą

Janusz Szymczak – przewodniczący

• X Puchar Solidarności w Skokach Narciarskich - konferencja prasowa

W sobotę 22 września na Wielkiej Krokwi rozpoczyna się sezon skoków narciarskich. Już po raz dziesiąty najlepsi polscy i zagraniczni skoczkowie będą rywalizować o Puchar Solidarności. Podczas konferencji prasowej poprzedzającej zawody Wojciech Grzeszek, przewodniczący Małopolskiej „Solidarności” mówił o jego formule.

• Konferencja prasowa - Puchar Solidarności w Skokach Narciarskich, Zakopane

W dniu 20 września 2018 r. odbyła się konferencja prasowa ws. Pucharu Solidarności w Skokach Narciarskich.

Relacja z Kroniki Krakowskiej tutaj

• Zmarł Wacław Niemirski

Z wielkim żalem informujemy, iż w dniu 17 września 2018 r., w wieku 85 lat zmarł w Tarnowie

Wacław Niemirski

wieloletni działacz Tarnowskiej i Bocheńskiej „Solidarności”.

Wacław Niemirski od początku września 1980 r. organizował struktury Związku w Rejonie Budowy Dróg i Mostów w Bochni oraz struktury „Solidarności” w Bochni.

• Jeśli minister Rafalska nie przedstawi konkretów, trzeba wyjść na ulicę

- Jeśli dzisiaj pani minister Rafalska nie przedstawi konkretów, które zadowolą związek zawodowy „S” to my wiemy, że trzeba wyjść na ulicę. Ale wyjść na ulicę trzeba w ilości 100 tysięcy, a nie 10 czy 15 tysięcy, bo inaczej rząd nawet nie spojrzy na nas przez okno. Tu trzeba konkretu. Liczą się efekty, a nie demonstracje - powiedział o odmrożeniu płac w budżetówce Piotr Duda, przewodniczący NSZZ

• Dlaczego Polacy nie chcą KOD-u?

Dzisiaj (19 września) odbyła się pierwsza rozprawa wytoczona przez stowarzyszenie Komitet Obrony Demokracji przeciwko NSZZ „Solidarność”. Działacze KOD poczuli się obrażeni sformułowaniami zawartymi w stanowisku Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „S” wydanym 17 sierpnia 2017 roku.

Przypomnijmy, że rok temu tuż przed rocznicą Sierpnia, pomorski KOD zaczął sobie uzurpować prawo do

• Piotr Duda w Naszym Dzienniku: Twardo stawiamy warunki

Nie pozwolimy na import tanich wynagrodzeń z Filipin – mówi w wywiadzie dla Naszego Dziennika Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarność”. W rozmowie z Małgorzatą Rutkowską szef związku również o podwyżkach dla budżetówki i dialogu z rządem.

Odnosząc się do propozycji rządu ustalenia płacy minimalnej na poziomie 2250 Piotr Duda