Posiedzenie Trójstronnego Zespołu ds. Branży Chemicznej

W dniu 8 czerwca 2016 roku w CPS „Dialog” w Warszawie odbyło się posiedzenie Trójstronnego Zespołu ds. Branży Chemicznej , było to pierwsze posiedzenie od trzech lat. W posiedzeniu udział brali przedstawiciele Ministerstwa Rozwoju, Ministerstwa Skarbu Państwa, Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej , Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego, przedstawiciel konfederacji prywatnych pracodawców „Lewiatan” , oraz przedstawiciele związków zawodowych reprezentujących zakłady chemiczne z Tarnowa , Puław , Kędzierzyna, Polic, Włocławka.

Posiedzenie zespołu otworzył współprzewodniczący reprezentujący stronę związkową. Po krótkiej prezentacji uczestników przyjęto protokół z ostatniego posiedzenia które odbyło się 10 maja 2013 roku i wybrano przewodniczącego zespołu którym została Pani Minister Jadwiga Emilewicz reprezentująca Ministerstwo Rozwoju.

W dalszej części posiedzenia głos zabrał Jerzy Gruza z Ministerstwa Skarbu Państwa , który przedstawił obecne mechanizmy zabezpieczenia Grupy Azoty uniemożliwiające wrogie przejęcie. Na pytanie przewodniczącego NSZZ „Solidarność” w Grupie Azoty S.A. Tadeusza Szumlańskiego czy zdaniem Ministerstwa obecne zabezpieczenie jest wystarczające ( związek uważa że najlepszym zabezpieczeniem jest posiadanie przez Skarb Państwa pakietu ponad 50% akcji) Minister Gruza odpowiedział ,że obecne zabezpieczenie jest wystarczające i bezpieczne.

Następnie głos zabrał Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego Tomasz Zieliński , który przedstawił działania PIPC , oraz omówił wyniki przemysłu chemicznego osiągnięte w 2015 roku. W dalszej części swojego wystąpienia Prezes Zieliński zwrócił uwagę na bardzo niekorzystne przepisy wprowadzane w Rozporządzeniu Ministra Środowiska do Ustawy o prawie Wodnym , które bezpośrednio wpłyną negatywnie na przemysł chemiczny. PIPC i poszczególne zakłady z branży chemicznej przygotowują wyliczenia dotyczące ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z wprowadzeniem tych uregulowań prawnych , które mogłyby doprowadzić do niepłacalności produkcji a tym samym zamykania zakładów i zwolnień pracowników.

Po wysłuchaniu Pana Prezesa uczestnicy posiedzenia jednogłośnie przyjęli uchwałę skierowaną do Prezesa Rady Ministrów Pani Premier Bety Szydło i Ministra Środowiska o wstrzymanie prac nad tą Ustawą i cofnięciem niekorzystnych przepisów dla przemysłu chemicznego jednocześnie popierając działania podejmowane przez Polską Izbę Przemysłu Chemicznego w przedmiotowej sprawie. Na zakończenie posiedzenia kolega Andrzej Jacyna  przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność” Grupa Azoty Zakłady Azotowe Puławy S.A. zawnioskował aby strona związkowa dokonała uaktualnienia członków stałych zespołu w związku z przeprowadzonymi wyborami w organizacjach związkowych , oraz wyboru nowego współprzewodniczącego zespołu. Na tym posiedzenie zakończono.

Notatkę opracował

Tadeusz Szumlański

Załączniki:
Pobierz plik (IMG_5765.JPG)IMG_5765.JPG[ ]3600 kB
Pobierz plik (IMG_5769.JPG)IMG_5769.JPG[ ]4002 kB

• Czwarty dzień protestu „S” w Krakowie

Trwa czwarty dzień protestu „Solidarności” pracowników oświaty, którzy okupują siedzibę Małopolskiego Kuratora Oświaty w Krakowie. Wczoraj (13 marca) Prezydium KSOiW NSZZ „S” zdecydowało, że protest, który zorganizowała Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego, przyjmuje formę ogólnopolską.

• Sekcja Oświaty Regionu Małopolskiego rozpoczęła okupację kuratorium

Podniesienia wynagrodzeń o 15 proc. od stycznia tego roku, kolejnych 15 proc. od stycznia 2020 r., przywrócenia korzystniejszych zasad awansu oraz powrotu do poprzednich zasad oceny pracy domagają się nauczyciele z Małopolskiej Solidarności.

• Spotkanie związkowców z Marszałkiem Witoldem Kozłowskim

28 lutego br. przedstawiciele Sekcji Muzeów i Instytucji Ochrony Zabytków Region Małopolskiego NSZZ „Solidarność” oraz ogólnopolskiego Komitetu Dziady KulturyNSZZ „Solidarność” spotkali się z Witoldem Kozłowskim, marszałkiem województwa małopolskiego i Anną Pieczarką, członkiem Zarządu odpowiedzialnym za kulturę.

• Emerytura „Mama 4 plus”

Zgodnie z ustawą o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym, o emeryturę „Mama 4 plus” będą mogły się ubiegać matki, które osiągnęły wiek emerytalny 60 lat. Świadczenie będzie przysługiwało także ojcom czworga dzieci po osiągnięciu 65 lat, ale wyłącznie w przypadku śmierci matki lub wtedy, gdy matka porzuciła rodzinę.

Podstawowym celem nowej ustawy jest zapewnienie niezbędnych

• ODSŁANIAMY MANIPULACJĘ! Jak tworzy się kłamliwą narrację, że Wolne Niedziele szkodzą małym sklepom!

"Tak się dobija drobny handel", "Zakaz handlu zbiera żniwo", "Absurd zakazu handlu w niedzielę", to tylko niektóre nagłówki największych gazet i portali, które znów postanowiły uderzyć w wywalczone przez NSZZ "Solidarność" Wolne Niedziele. Od samego początku wdrożenia ustawy o ograniczeniu handlu trwa medialna nagonka na nowo uchwalone prawo, a gazety wręcz

• Emerytury i renty. Waloryzacja w toku!

W ciągu miesiąca do emerytów i rencistów trafi blisko 8,5 mln listów z ZUS. Znajdą się w nich informację o wysokości świadczenia po waloryzacji.

Każdego roku w marcu Zakład Ubezpieczeń Społecznych przeprowadza waloryzację emerytur i rent. Zwaloryzowane świadczenia są wypłacane automatycznie w terminach, w których klienci standardowo otrzymują emeryturę lub rentę.

Wkrótce