Posiedzenie Trójstronnego Zespołu ds. Branży Chemicznej

W dniu 8 czerwca 2016 roku w CPS „Dialog” w Warszawie odbyło się posiedzenie Trójstronnego Zespołu ds. Branży Chemicznej , było to pierwsze posiedzenie od trzech lat. W posiedzeniu udział brali przedstawiciele Ministerstwa Rozwoju, Ministerstwa Skarbu Państwa, Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej , Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego, przedstawiciel konfederacji prywatnych pracodawców „Lewiatan” , oraz przedstawiciele związków zawodowych reprezentujących zakłady chemiczne z Tarnowa , Puław , Kędzierzyna, Polic, Włocławka.

Posiedzenie zespołu otworzył współprzewodniczący reprezentujący stronę związkową. Po krótkiej prezentacji uczestników przyjęto protokół z ostatniego posiedzenia które odbyło się 10 maja 2013 roku i wybrano przewodniczącego zespołu którym została Pani Minister Jadwiga Emilewicz reprezentująca Ministerstwo Rozwoju.

W dalszej części posiedzenia głos zabrał Jerzy Gruza z Ministerstwa Skarbu Państwa , który przedstawił obecne mechanizmy zabezpieczenia Grupy Azoty uniemożliwiające wrogie przejęcie. Na pytanie przewodniczącego NSZZ „Solidarność” w Grupie Azoty S.A. Tadeusza Szumlańskiego czy zdaniem Ministerstwa obecne zabezpieczenie jest wystarczające ( związek uważa że najlepszym zabezpieczeniem jest posiadanie przez Skarb Państwa pakietu ponad 50% akcji) Minister Gruza odpowiedział ,że obecne zabezpieczenie jest wystarczające i bezpieczne.

Następnie głos zabrał Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego Tomasz Zieliński , który przedstawił działania PIPC , oraz omówił wyniki przemysłu chemicznego osiągnięte w 2015 roku. W dalszej części swojego wystąpienia Prezes Zieliński zwrócił uwagę na bardzo niekorzystne przepisy wprowadzane w Rozporządzeniu Ministra Środowiska do Ustawy o prawie Wodnym , które bezpośrednio wpłyną negatywnie na przemysł chemiczny. PIPC i poszczególne zakłady z branży chemicznej przygotowują wyliczenia dotyczące ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z wprowadzeniem tych uregulowań prawnych , które mogłyby doprowadzić do niepłacalności produkcji a tym samym zamykania zakładów i zwolnień pracowników.

Po wysłuchaniu Pana Prezesa uczestnicy posiedzenia jednogłośnie przyjęli uchwałę skierowaną do Prezesa Rady Ministrów Pani Premier Bety Szydło i Ministra Środowiska o wstrzymanie prac nad tą Ustawą i cofnięciem niekorzystnych przepisów dla przemysłu chemicznego jednocześnie popierając działania podejmowane przez Polską Izbę Przemysłu Chemicznego w przedmiotowej sprawie. Na zakończenie posiedzenia kolega Andrzej Jacyna  przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność” Grupa Azoty Zakłady Azotowe Puławy S.A. zawnioskował aby strona związkowa dokonała uaktualnienia członków stałych zespołu w związku z przeprowadzonymi wyborami w organizacjach związkowych , oraz wyboru nowego współprzewodniczącego zespołu. Na tym posiedzenie zakończono.

Notatkę opracował

Tadeusz Szumlański

Załączniki:
Pobierz plik (IMG_5765.JPG)IMG_5765.JPG[ ]3600 kB
Pobierz plik (IMG_5769.JPG)IMG_5769.JPG[ ]4002 kB

• Zrewidowana Europejska Karta Społeczna - seminarium

NSZZ Solidarność oraz Katedra Prawa Pracy i Polityki Społecznej UJ zapraszają do udziału w seminarium dotyczącym znaczenia Zrewidowanej Europejskiej Karty Społecznej i możliwości jej ratyfikacji. Seminarium odbędzie 17 września 2018 r. w Krakowie.

• Wakacyjny Dar Krwi w Pustkowie

Klub Honorowych Dawców Krwi im. Księżnej Heleny Jabłonowskiej serdecznie zaprasza wszystkich chętnych do oddania krwi na Akcję poboru krwi, która będzie miała miejsce w dniu 18 lipca 2018 r. w budynku Centrum Aktywności Gospodarczej i Społecznej, obok bramy LERG w Pustkowie, w godz. 9:00 - 12:00.

Jest to kolejna akcja w ramach akcji Małopolskiej "Solidarności" "100 litrów krwi na 100-lecie Odzyskania Niepodległości". Serdecznie zapraszamy!!!

• Zaproszenie do Energylandii

Oferta specjalna dla członków "Solidarności". Zapraszamy do skorzystania z tańszych biletów do największego parku rozrywki w Polsce Energylandii z Zatorze.
    Więcej informacjitutaj

• RDS: Założenia ustawy budżetowej, płaca minimalna i podwyżki dla budżetówki

12 lipca odbyło się posiedzenie plenarne Rady Dialogu Społecznego. Porządek obrad przewidywał debaty merytoryczne oraz przyjęcie dwóch uchwał – w sprawie projektu ustawy o Pracowniczych Planach Kapitałowych oraz ws. dokumentu „Koncepcja nowego Prawa Zamówień Publicznych”. Brak kworum strony związkowej, spowodowany nieobecnością przedstawicieli Forum Związków Zawodowych na posiedzeniu

• Człowiek Roku 2017 Tygodnika Solidarność: Abp Marek Jędraszewski

Na początku roku Tygodnik Solidarność wybrał osobistość roku 2017, którą został abp Marek Jędraszewski. Ci, którzy osobiście znają ks. arcybiskupa podkreślają, że potrafi dotrzeć swoją nauką zarówno do uczonych, jak i do prostych ludzi. Często staje w obronie podstawowych wartości chrześcijańskich. Za to szanują go ludzie. I za to ceni go Solidarność. Dzisiaj nadszedł czas na uroczyste uhonorowanie tytułem

• Koncepcja nowego Prawa Zamówień Publicznych

Copyright 2015 NSZZ "Solidarnosc" ZAT S.A.