Posiedzenie Trójstronnego Zespołu ds. Branży Chemicznej

W dniu 8 czerwca 2016 roku w CPS „Dialog” w Warszawie odbyło się posiedzenie Trójstronnego Zespołu ds. Branży Chemicznej , było to pierwsze posiedzenie od trzech lat. W posiedzeniu udział brali przedstawiciele Ministerstwa Rozwoju, Ministerstwa Skarbu Państwa, Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej , Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego, przedstawiciel konfederacji prywatnych pracodawców „Lewiatan” , oraz przedstawiciele związków zawodowych reprezentujących zakłady chemiczne z Tarnowa , Puław , Kędzierzyna, Polic, Włocławka.

Posiedzenie zespołu otworzył współprzewodniczący reprezentujący stronę związkową. Po krótkiej prezentacji uczestników przyjęto protokół z ostatniego posiedzenia które odbyło się 10 maja 2013 roku i wybrano przewodniczącego zespołu którym została Pani Minister Jadwiga Emilewicz reprezentująca Ministerstwo Rozwoju.

W dalszej części posiedzenia głos zabrał Jerzy Gruza z Ministerstwa Skarbu Państwa , który przedstawił obecne mechanizmy zabezpieczenia Grupy Azoty uniemożliwiające wrogie przejęcie. Na pytanie przewodniczącego NSZZ „Solidarność” w Grupie Azoty S.A. Tadeusza Szumlańskiego czy zdaniem Ministerstwa obecne zabezpieczenie jest wystarczające ( związek uważa że najlepszym zabezpieczeniem jest posiadanie przez Skarb Państwa pakietu ponad 50% akcji) Minister Gruza odpowiedział ,że obecne zabezpieczenie jest wystarczające i bezpieczne.

Następnie głos zabrał Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego Tomasz Zieliński , który przedstawił działania PIPC , oraz omówił wyniki przemysłu chemicznego osiągnięte w 2015 roku. W dalszej części swojego wystąpienia Prezes Zieliński zwrócił uwagę na bardzo niekorzystne przepisy wprowadzane w Rozporządzeniu Ministra Środowiska do Ustawy o prawie Wodnym , które bezpośrednio wpłyną negatywnie na przemysł chemiczny. PIPC i poszczególne zakłady z branży chemicznej przygotowują wyliczenia dotyczące ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z wprowadzeniem tych uregulowań prawnych , które mogłyby doprowadzić do niepłacalności produkcji a tym samym zamykania zakładów i zwolnień pracowników.

Po wysłuchaniu Pana Prezesa uczestnicy posiedzenia jednogłośnie przyjęli uchwałę skierowaną do Prezesa Rady Ministrów Pani Premier Bety Szydło i Ministra Środowiska o wstrzymanie prac nad tą Ustawą i cofnięciem niekorzystnych przepisów dla przemysłu chemicznego jednocześnie popierając działania podejmowane przez Polską Izbę Przemysłu Chemicznego w przedmiotowej sprawie. Na zakończenie posiedzenia kolega Andrzej Jacyna  przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność” Grupa Azoty Zakłady Azotowe Puławy S.A. zawnioskował aby strona związkowa dokonała uaktualnienia członków stałych zespołu w związku z przeprowadzonymi wyborami w organizacjach związkowych , oraz wyboru nowego współprzewodniczącego zespołu. Na tym posiedzenie zakończono.

Notatkę opracował

Tadeusz Szumlański

Załączniki:
Pobierz plik (IMG_5765.JPG)IMG_5765.JPG[ ]3600 kB
Pobierz plik (IMG_5769.JPG)IMG_5769.JPG[ ]4002 kB

• X Puchar Solidarności w Skokach Narciarskich - konferencja prasowa

W sobotę 22 września na Wielkiej Krokwi rozpoczyna się sezon skoków narciarskich. Już po raz dziesiąty najlepsi polscy i zagraniczni skoczkowie będą rywalizować o Puchar Solidarności. Podczas konferencji prasowej poprzedzającej zawody Wojciech Grzeszek, przewodniczący Małopolskiej „Solidarności” mówił o jego formule.

• Konferencja prasowa - Puchar Solidarności w Skokach Narciarskich, Zakopane

W dniu 20 września 2018 r. odbyła się konferencja prasowa ws. Pucharu Solidarności w Skokach Narciarskich.

Relacja z Kroniki Krakowskiej tutaj

• Zmarł Wacław Niemirski

Z wielkim żalem informujemy, iż w dniu 17 września 2018 r., w wieku 85 lat zmarł w Tarnowie

Wacław Niemirski

wieloletni działacz Tarnowskiej i Bocheńskiej „Solidarności”.

Wacław Niemirski od początku września 1980 r. organizował struktury Związku w Rejonie Budowy Dróg i Mostów w Bochni oraz struktury „Solidarności” w Bochni.

• Jeśli minister Rafalska nie przedstawi konkretów, trzeba wyjść na ulicę

- Jeśli dzisiaj pani minister Rafalska nie przedstawi konkretów, które zadowolą związek zawodowy „S” to my wiemy, że trzeba wyjść na ulicę. Ale wyjść na ulicę trzeba w ilości 100 tysięcy, a nie 10 czy 15 tysięcy, bo inaczej rząd nawet nie spojrzy na nas przez okno. Tu trzeba konkretu. Liczą się efekty, a nie demonstracje - powiedział o odmrożeniu płac w budżetówce Piotr Duda, przewodniczący NSZZ

• Dlaczego Polacy nie chcą KOD-u?

Dzisiaj (19 września) odbyła się pierwsza rozprawa wytoczona przez stowarzyszenie Komitet Obrony Demokracji przeciwko NSZZ „Solidarność”. Działacze KOD poczuli się obrażeni sformułowaniami zawartymi w stanowisku Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „S” wydanym 17 sierpnia 2017 roku.

Przypomnijmy, że rok temu tuż przed rocznicą Sierpnia, pomorski KOD zaczął sobie uzurpować prawo do

• Piotr Duda w Naszym Dzienniku: Twardo stawiamy warunki

Nie pozwolimy na import tanich wynagrodzeń z Filipin – mówi w wywiadzie dla Naszego Dziennika Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarność”. W rozmowie z Małgorzatą Rutkowską szef związku również o podwyżkach dla budżetówki i dialogu z rządem.

Odnosząc się do propozycji rządu ustalenia płacy minimalnej na poziomie 2250 Piotr Duda