Posiedzenie Trójstronnego Zespołu ds. Branży Chemicznej

W dniu 8 czerwca 2016 roku w CPS „Dialog” w Warszawie odbyło się posiedzenie Trójstronnego Zespołu ds. Branży Chemicznej , było to pierwsze posiedzenie od trzech lat. W posiedzeniu udział brali przedstawiciele Ministerstwa Rozwoju, Ministerstwa Skarbu Państwa, Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej , Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego, przedstawiciel konfederacji prywatnych pracodawców „Lewiatan” , oraz przedstawiciele związków zawodowych reprezentujących zakłady chemiczne z Tarnowa , Puław , Kędzierzyna, Polic, Włocławka.

Posiedzenie zespołu otworzył współprzewodniczący reprezentujący stronę związkową. Po krótkiej prezentacji uczestników przyjęto protokół z ostatniego posiedzenia które odbyło się 10 maja 2013 roku i wybrano przewodniczącego zespołu którym została Pani Minister Jadwiga Emilewicz reprezentująca Ministerstwo Rozwoju.

W dalszej części posiedzenia głos zabrał Jerzy Gruza z Ministerstwa Skarbu Państwa , który przedstawił obecne mechanizmy zabezpieczenia Grupy Azoty uniemożliwiające wrogie przejęcie. Na pytanie przewodniczącego NSZZ „Solidarność” w Grupie Azoty S.A. Tadeusza Szumlańskiego czy zdaniem Ministerstwa obecne zabezpieczenie jest wystarczające ( związek uważa że najlepszym zabezpieczeniem jest posiadanie przez Skarb Państwa pakietu ponad 50% akcji) Minister Gruza odpowiedział ,że obecne zabezpieczenie jest wystarczające i bezpieczne.

Następnie głos zabrał Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego Tomasz Zieliński , który przedstawił działania PIPC , oraz omówił wyniki przemysłu chemicznego osiągnięte w 2015 roku. W dalszej części swojego wystąpienia Prezes Zieliński zwrócił uwagę na bardzo niekorzystne przepisy wprowadzane w Rozporządzeniu Ministra Środowiska do Ustawy o prawie Wodnym , które bezpośrednio wpłyną negatywnie na przemysł chemiczny. PIPC i poszczególne zakłady z branży chemicznej przygotowują wyliczenia dotyczące ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z wprowadzeniem tych uregulowań prawnych , które mogłyby doprowadzić do niepłacalności produkcji a tym samym zamykania zakładów i zwolnień pracowników.

Po wysłuchaniu Pana Prezesa uczestnicy posiedzenia jednogłośnie przyjęli uchwałę skierowaną do Prezesa Rady Ministrów Pani Premier Bety Szydło i Ministra Środowiska o wstrzymanie prac nad tą Ustawą i cofnięciem niekorzystnych przepisów dla przemysłu chemicznego jednocześnie popierając działania podejmowane przez Polską Izbę Przemysłu Chemicznego w przedmiotowej sprawie. Na zakończenie posiedzenia kolega Andrzej Jacyna  przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność” Grupa Azoty Zakłady Azotowe Puławy S.A. zawnioskował aby strona związkowa dokonała uaktualnienia członków stałych zespołu w związku z przeprowadzonymi wyborami w organizacjach związkowych , oraz wyboru nowego współprzewodniczącego zespołu. Na tym posiedzenie zakończono.

Notatkę opracował

Tadeusz Szumlański

Załączniki:
Pobierz plik (IMG_5765.JPG)IMG_5765.JPG[ ]3600 kB
Pobierz plik (IMG_5769.JPG)IMG_5769.JPG[ ]4002 kB

• Odsłonięcie tablicy upamiętniającej strajk głodowy kolejarzy z 2003 r.

W 15. rocznicę Protestu Głodowego Kolejarzy w obronie zagrożonych przewozów regionalnych, na ścianie budynku przy pl. Matejki 12 odsłonięto i poświęcono pamiątkową tablicę ufundowaną przez Regionalną Sekcję Kolejarzy NSZZ "Solidarność" oraz Związek Zawodowy Maszynistów.

Obejrzyj zdjęcia z uroczystości!

• Związkowe votum nieufności dla Minister Edukacji Narodowej

"Dziś rozgoryczenie i frustracja nauczycieli osiągnęły apogeum, dlatego pracownicy oświaty z „Solidarności” przypominają minister Zalewskiej swoje postulaty" – mówiła podczas konferencji prasowej zorganizowanej w Zarządzie Regionu Małopolskiej Solidarności, Agata Łyko – szefowa Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania. Dlaczego „Solidarność” żąda odwołania minister Anny Zalewskiej z funkcji Ministra Edukacji?

• Dzień Pamięci Ofiar stanu wojennego w Krakowie

Małopolska "Solidarność" zaprasza na uroczystą mszę św. w intencji Ojczyzny i Ofiar stanu wojennego w 37. rocznicę jego wprowadzenia. Msza św. będzie odprawiona w Katedrze Wawelskiej w Krakowie w dniu 13 grudnia 2018 r. (czwartek) o godz. 16:30 pod przewodnictwem ks. arcybiskupa Marka Jędraszewskiego. Po zakończeniu mszy św. nastąpi przemarsz pod Krzyż Katyński, gdzie zostaną złożone kwiaty i zapalone znicze.

Pobierz plakat tutaj

• Wręczono nagrody Głównego Inspektora Pracy - wśród wyróżnionych Wojciech Ilnicki

Wczoraj na Zamku Królewskim w Warszawie, po raz dwudziesty piąty, nagrodzono laureatów konkursu Państwowej Inspekcji Pracy „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”. W trakcie uroczystości wręczono również Nagrody Głównego Inspektora Pracy im. Haliny Krahelskiej, jedną ze statuetek otrzymał Wojciech Ilnicki, przewodniczący Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Brunatnego i

• PPK nie pojawi się tam gdzie istnieją Pracownicze Programy Emerytalne spełniające odpowiednie kryteria

Z powodu licznych pytań od struktur NSZZ Solidarność wyjaśniamy, że zgodnie z art. 133  ust. 1ustawy z 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych, przepisów ustawy nie stosuje się do podmiotu zatrudniającego, który w terminie wskazanym w art. 134 ust. 1 prowadzi PPE oraz nalicza i odprowadza składki podstawowe w rozumieniu ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o pracowniczych programach

• Dialog przestaje być skuteczną metodą rozstrzygania spraw pracowniczych

24 listopada senat przyjął bez poprawek projekt budżetu na rok 2019. Oznacza to, że kwota bazowa naliczania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych pozostanie na poziomie roku 2013. Poniżej publikujemy oświadczenie przewodniczącego NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy.

Decyzja Senatu utrzymująca wzrost wskaźnika naliczania zakładowego funduszu socjalnego jedynie na poziomie roku 2013, jest