W dniach 10-11 czerwca po raz kolejny Krajowy Sekretariat Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, pełnił wartę przy grobie Patrona NSZZ Solidarność - KS. Jerzego Popiełuszki.Tym razem za zorganizowanie warty była odpowiedzialna Krajowa Sekcja Przemysłu Chemicznego.Składam bardzo serdeczne podziękowania przede wszystkim Sławkowi Bezara, który po śmierci naszego przyjaciela T. Podlaska podjął się zorganizowania warty i przywiózł do Warszawydrużynę z Zakładów Oponiarskich Dębica, która pełniła wartę w dniu 10 czerwca od godz. 12.00 do godz. 22.00.

Równie wielkie podziękowania dla Tadeusza Szumlańskiego - Przewodniczącego w Azotach Tarnów, który z koleżankami i kolegami z firmy, po raz chyba już trzeci,
pełnił najtrudniejszą zmianę warty tzn. wartę nocną, od godz. 22.00 do godz. 8.00.

Duże podziękowanie również składam koledze Dariuszowi Sobkiewiczowi z Gaz- Systemu, Odział w Rembelszczyźnie, który zgłosił się na ostatnia zmianę w dniu 11 czerwca tj. od godz. 8.00 do godz. 12.00,Sekcja Chemii miała kłopot z obsadzeniem tej zmiany i kolega Darek uratował sprawę, dzięki.

Mirosław Miara

Załączniki:
Pobierz plik (Azoty Tarnów.jpg)Azoty Tarnów.jpg[ ]3633 kB

• X Puchar Solidarności w Skokach Narciarskich - konferencja prasowa

W sobotę 22 września na Wielkiej Krokwi rozpoczyna się sezon skoków narciarskich. Już po raz dziesiąty najlepsi polscy i zagraniczni skoczkowie będą rywalizować o Puchar Solidarności. Podczas konferencji prasowej poprzedzającej zawody Wojciech Grzeszek, przewodniczący Małopolskiej „Solidarności” mówił o jego formule.

• Konferencja prasowa - Puchar Solidarności w Skokach Narciarskich, Zakopane

W dniu 20 września 2018 r. odbyła się konferencja prasowa ws. Pucharu Solidarności w Skokach Narciarskich.

Relacja z Kroniki Krakowskiej tutaj

• Zmarł Wacław Niemirski

Z wielkim żalem informujemy, iż w dniu 17 września 2018 r., w wieku 85 lat zmarł w Tarnowie

Wacław Niemirski

wieloletni działacz Tarnowskiej i Bocheńskiej „Solidarności”.

Wacław Niemirski od początku września 1980 r. organizował struktury Związku w Rejonie Budowy Dróg i Mostów w Bochni oraz struktury „Solidarności” w Bochni.

• Jeśli minister Rafalska nie przedstawi konkretów, trzeba wyjść na ulicę

- Jeśli dzisiaj pani minister Rafalska nie przedstawi konkretów, które zadowolą związek zawodowy „S” to my wiemy, że trzeba wyjść na ulicę. Ale wyjść na ulicę trzeba w ilości 100 tysięcy, a nie 10 czy 15 tysięcy, bo inaczej rząd nawet nie spojrzy na nas przez okno. Tu trzeba konkretu. Liczą się efekty, a nie demonstracje - powiedział o odmrożeniu płac w budżetówce Piotr Duda, przewodniczący NSZZ

• Dlaczego Polacy nie chcą KOD-u?

Dzisiaj (19 września) odbyła się pierwsza rozprawa wytoczona przez stowarzyszenie Komitet Obrony Demokracji przeciwko NSZZ „Solidarność”. Działacze KOD poczuli się obrażeni sformułowaniami zawartymi w stanowisku Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „S” wydanym 17 sierpnia 2017 roku.

Przypomnijmy, że rok temu tuż przed rocznicą Sierpnia, pomorski KOD zaczął sobie uzurpować prawo do

• Piotr Duda w Naszym Dzienniku: Twardo stawiamy warunki

Nie pozwolimy na import tanich wynagrodzeń z Filipin – mówi w wywiadzie dla Naszego Dziennika Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarność”. W rozmowie z Małgorzatą Rutkowską szef związku również o podwyżkach dla budżetówki i dialogu z rządem.

Odnosząc się do propozycji rządu ustalenia płacy minimalnej na poziomie 2250 Piotr Duda