W dniach 10-11 czerwca po raz kolejny Krajowy Sekretariat Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, pełnił wartę przy grobie Patrona NSZZ Solidarność - KS. Jerzego Popiełuszki.Tym razem za zorganizowanie warty była odpowiedzialna Krajowa Sekcja Przemysłu Chemicznego.Składam bardzo serdeczne podziękowania przede wszystkim Sławkowi Bezara, który po śmierci naszego przyjaciela T. Podlaska podjął się zorganizowania warty i przywiózł do Warszawydrużynę z Zakładów Oponiarskich Dębica, która pełniła wartę w dniu 10 czerwca od godz. 12.00 do godz. 22.00.

Równie wielkie podziękowania dla Tadeusza Szumlańskiego - Przewodniczącego w Azotach Tarnów, który z koleżankami i kolegami z firmy, po raz chyba już trzeci,
pełnił najtrudniejszą zmianę warty tzn. wartę nocną, od godz. 22.00 do godz. 8.00.

Duże podziękowanie również składam koledze Dariuszowi Sobkiewiczowi z Gaz- Systemu, Odział w Rembelszczyźnie, który zgłosił się na ostatnia zmianę w dniu 11 czerwca tj. od godz. 8.00 do godz. 12.00,Sekcja Chemii miała kłopot z obsadzeniem tej zmiany i kolega Darek uratował sprawę, dzięki.

Mirosław Miara

Załączniki:
Pobierz plik (Azoty Tarnów.jpg)Azoty Tarnów.jpg[ ]3633 kB

• Czwarty dzień protestu „S” w Krakowie

Trwa czwarty dzień protestu „Solidarności” pracowników oświaty, którzy okupują siedzibę Małopolskiego Kuratora Oświaty w Krakowie. Wczoraj (13 marca) Prezydium KSOiW NSZZ „S” zdecydowało, że protest, który zorganizowała Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego, przyjmuje formę ogólnopolską.

• Sekcja Oświaty Regionu Małopolskiego rozpoczęła okupację kuratorium

Podniesienia wynagrodzeń o 15 proc. od stycznia tego roku, kolejnych 15 proc. od stycznia 2020 r., przywrócenia korzystniejszych zasad awansu oraz powrotu do poprzednich zasad oceny pracy domagają się nauczyciele z Małopolskiej Solidarności.

• Spotkanie związkowców z Marszałkiem Witoldem Kozłowskim

28 lutego br. przedstawiciele Sekcji Muzeów i Instytucji Ochrony Zabytków Region Małopolskiego NSZZ „Solidarność” oraz ogólnopolskiego Komitetu Dziady KulturyNSZZ „Solidarność” spotkali się z Witoldem Kozłowskim, marszałkiem województwa małopolskiego i Anną Pieczarką, członkiem Zarządu odpowiedzialnym za kulturę.

• Emerytura „Mama 4 plus”

Zgodnie z ustawą o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym, o emeryturę „Mama 4 plus” będą mogły się ubiegać matki, które osiągnęły wiek emerytalny 60 lat. Świadczenie będzie przysługiwało także ojcom czworga dzieci po osiągnięciu 65 lat, ale wyłącznie w przypadku śmierci matki lub wtedy, gdy matka porzuciła rodzinę.

Podstawowym celem nowej ustawy jest zapewnienie niezbędnych

• ODSŁANIAMY MANIPULACJĘ! Jak tworzy się kłamliwą narrację, że Wolne Niedziele szkodzą małym sklepom!

"Tak się dobija drobny handel", "Zakaz handlu zbiera żniwo", "Absurd zakazu handlu w niedzielę", to tylko niektóre nagłówki największych gazet i portali, które znów postanowiły uderzyć w wywalczone przez NSZZ "Solidarność" Wolne Niedziele. Od samego początku wdrożenia ustawy o ograniczeniu handlu trwa medialna nagonka na nowo uchwalone prawo, a gazety wręcz

• Emerytury i renty. Waloryzacja w toku!

W ciągu miesiąca do emerytów i rencistów trafi blisko 8,5 mln listów z ZUS. Znajdą się w nich informację o wysokości świadczenia po waloryzacji.

Każdego roku w marcu Zakład Ubezpieczeń Społecznych przeprowadza waloryzację emerytur i rent. Zwaloryzowane świadczenia są wypłacane automatycznie w terminach, w których klienci standardowo otrzymują emeryturę lub rentę.

Wkrótce