Załączniki:
Pobierz plik (Załącznik.pdf)Załącznik.pdf[ ]473 kB

• Odsłonięcie tablicy upamiętniającej strajk głodowy kolejarzy z 2003 r.

W 15. rocznicę Protestu Głodowego Kolejarzy w obronie zagrożonych przewozów regionalnych, na ścianie budynku przy pl. Matejki 12 odsłonięto i poświęcono pamiątkową tablicę ufundowaną przez Regionalną Sekcję Kolejarzy NSZZ "Solidarność" oraz Związek Zawodowy Maszynistów.

Obejrzyj zdjęcia z uroczystości!

• Związkowe votum nieufności dla Minister Edukacji Narodowej

"Dziś rozgoryczenie i frustracja nauczycieli osiągnęły apogeum, dlatego pracownicy oświaty z „Solidarności” przypominają minister Zalewskiej swoje postulaty" – mówiła podczas konferencji prasowej zorganizowanej w Zarządzie Regionu Małopolskiej Solidarności, Agata Łyko – szefowa Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania. Dlaczego „Solidarność” żąda odwołania minister Anny Zalewskiej z funkcji Ministra Edukacji?

• Dzień Pamięci Ofiar stanu wojennego w Krakowie

Małopolska "Solidarność" zaprasza na uroczystą mszę św. w intencji Ojczyzny i Ofiar stanu wojennego w 37. rocznicę jego wprowadzenia. Msza św. będzie odprawiona w Katedrze Wawelskiej w Krakowie w dniu 13 grudnia 2018 r. (czwartek) o godz. 16:30 pod przewodnictwem ks. arcybiskupa Marka Jędraszewskiego. Po zakończeniu mszy św. nastąpi przemarsz pod Krzyż Katyński, gdzie zostaną złożone kwiaty i zapalone znicze.

Pobierz plakat tutaj

• Wręczono nagrody Głównego Inspektora Pracy - wśród wyróżnionych Wojciech Ilnicki

Wczoraj na Zamku Królewskim w Warszawie, po raz dwudziesty piąty, nagrodzono laureatów konkursu Państwowej Inspekcji Pracy „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”. W trakcie uroczystości wręczono również Nagrody Głównego Inspektora Pracy im. Haliny Krahelskiej, jedną ze statuetek otrzymał Wojciech Ilnicki, przewodniczący Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Brunatnego i

• PPK nie pojawi się tam gdzie istnieją Pracownicze Programy Emerytalne spełniające odpowiednie kryteria

Z powodu licznych pytań od struktur NSZZ Solidarność wyjaśniamy, że zgodnie z art. 133  ust. 1ustawy z 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych, przepisów ustawy nie stosuje się do podmiotu zatrudniającego, który w terminie wskazanym w art. 134 ust. 1 prowadzi PPE oraz nalicza i odprowadza składki podstawowe w rozumieniu ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o pracowniczych programach

• Dialog przestaje być skuteczną metodą rozstrzygania spraw pracowniczych

24 listopada senat przyjął bez poprawek projekt budżetu na rok 2019. Oznacza to, że kwota bazowa naliczania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych pozostanie na poziomie roku 2013. Poniżej publikujemy oświadczenie przewodniczącego NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy.

Decyzja Senatu utrzymująca wzrost wskaźnika naliczania zakładowego funduszu socjalnego jedynie na poziomie roku 2013, jest