W dniach 17 - 18 września 2016 r jak co roku Związkowcy z Solidarności  Grupy Azoty S.A. wraz ze swoim duszpasterzem Ludzi Pracy Ks. Stanisławem Dudką uczestniczyli w XXXIV pielgrzymce Ludzi Pracy na Jasnej Górze. Tegoroczna pielgrzymka Ludzi Pracy przypadała  w 40 rocznicę Radomskiego czerwca  1976 r. Jednym z jej patronów jest Ks. Roman Kotlarz. męczennik Radomskiego czerwca. Głównym punktem XXXIV  Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę była uroczysta suma w intencji Ludzi Pracy której przewodniczył Ks. abp Józef Kupny metropolita wrocławski i Krajowy Duszpasterz Ludzi Pracy. Przed jej rozpoczęciem głos zabrał Piotr Duda przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ ,,Solidarność" w swoim przemówieniu podkreślił dobrą współpracę z rządem i zapowiedział dalsza walkę o prawa pracownicze, w tym wolne niedziele w handlu.

Załączniki:
Pobierz plik (20160918_090254.jpg)20160918_090254.jpg[ ]3462 kB
Pobierz plik (20160918_093115.jpg)20160918_093115.jpg[ ]2842 kB
Pobierz plik (20160918_094413.jpg)20160918_094413.jpg[ ]2969 kB
Pobierz plik (20160918_100142.jpg)20160918_100142.jpg[ ]2327 kB
Pobierz plik (20160918_100208.jpg)20160918_100208.jpg[ ]2438 kB
Pobierz plik (20160918_100951.jpg)20160918_100951.jpg[ ]2782 kB
Pobierz plik (20160918_101212.jpg)20160918_101212.jpg[ ]3136 kB
Pobierz plik (20160918_113159.jpg)20160918_113159.jpg[ ]2980 kB

• Czwarty dzień protestu „S” w Krakowie

Trwa czwarty dzień protestu „Solidarności” pracowników oświaty, którzy okupują siedzibę Małopolskiego Kuratora Oświaty w Krakowie. Wczoraj (13 marca) Prezydium KSOiW NSZZ „S” zdecydowało, że protest, który zorganizowała Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego, przyjmuje formę ogólnopolską.

• Sekcja Oświaty Regionu Małopolskiego rozpoczęła okupację kuratorium

Podniesienia wynagrodzeń o 15 proc. od stycznia tego roku, kolejnych 15 proc. od stycznia 2020 r., przywrócenia korzystniejszych zasad awansu oraz powrotu do poprzednich zasad oceny pracy domagają się nauczyciele z Małopolskiej Solidarności.

• Spotkanie związkowców z Marszałkiem Witoldem Kozłowskim

28 lutego br. przedstawiciele Sekcji Muzeów i Instytucji Ochrony Zabytków Region Małopolskiego NSZZ „Solidarność” oraz ogólnopolskiego Komitetu Dziady KulturyNSZZ „Solidarność” spotkali się z Witoldem Kozłowskim, marszałkiem województwa małopolskiego i Anną Pieczarką, członkiem Zarządu odpowiedzialnym za kulturę.

• Emerytura „Mama 4 plus”

Zgodnie z ustawą o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym, o emeryturę „Mama 4 plus” będą mogły się ubiegać matki, które osiągnęły wiek emerytalny 60 lat. Świadczenie będzie przysługiwało także ojcom czworga dzieci po osiągnięciu 65 lat, ale wyłącznie w przypadku śmierci matki lub wtedy, gdy matka porzuciła rodzinę.

Podstawowym celem nowej ustawy jest zapewnienie niezbędnych

• ODSŁANIAMY MANIPULACJĘ! Jak tworzy się kłamliwą narrację, że Wolne Niedziele szkodzą małym sklepom!

"Tak się dobija drobny handel", "Zakaz handlu zbiera żniwo", "Absurd zakazu handlu w niedzielę", to tylko niektóre nagłówki największych gazet i portali, które znów postanowiły uderzyć w wywalczone przez NSZZ "Solidarność" Wolne Niedziele. Od samego początku wdrożenia ustawy o ograniczeniu handlu trwa medialna nagonka na nowo uchwalone prawo, a gazety wręcz

• Emerytury i renty. Waloryzacja w toku!

W ciągu miesiąca do emerytów i rencistów trafi blisko 8,5 mln listów z ZUS. Znajdą się w nich informację o wysokości świadczenia po waloryzacji.

Każdego roku w marcu Zakład Ubezpieczeń Społecznych przeprowadza waloryzację emerytur i rent. Zwaloryzowane świadczenia są wypłacane automatycznie w terminach, w których klienci standardowo otrzymują emeryturę lub rentę.

Wkrótce