W dniach 17 - 18 września 2016 r jak co roku Związkowcy z Solidarności  Grupy Azoty S.A. wraz ze swoim duszpasterzem Ludzi Pracy Ks. Stanisławem Dudką uczestniczyli w XXXIV pielgrzymce Ludzi Pracy na Jasnej Górze. Tegoroczna pielgrzymka Ludzi Pracy przypadała  w 40 rocznicę Radomskiego czerwca  1976 r. Jednym z jej patronów jest Ks. Roman Kotlarz. męczennik Radomskiego czerwca. Głównym punktem XXXIV  Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę była uroczysta suma w intencji Ludzi Pracy której przewodniczył Ks. abp Józef Kupny metropolita wrocławski i Krajowy Duszpasterz Ludzi Pracy. Przed jej rozpoczęciem głos zabrał Piotr Duda przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ ,,Solidarność" w swoim przemówieniu podkreślił dobrą współpracę z rządem i zapowiedział dalsza walkę o prawa pracownicze, w tym wolne niedziele w handlu.

Załączniki:
Pobierz plik (20160918_090254.jpg)20160918_090254.jpg[ ]3462 kB
Pobierz plik (20160918_093115.jpg)20160918_093115.jpg[ ]2842 kB
Pobierz plik (20160918_094413.jpg)20160918_094413.jpg[ ]2969 kB
Pobierz plik (20160918_100142.jpg)20160918_100142.jpg[ ]2327 kB
Pobierz plik (20160918_100208.jpg)20160918_100208.jpg[ ]2438 kB
Pobierz plik (20160918_100951.jpg)20160918_100951.jpg[ ]2782 kB
Pobierz plik (20160918_101212.jpg)20160918_101212.jpg[ ]3136 kB
Pobierz plik (20160918_113159.jpg)20160918_113159.jpg[ ]2980 kB

• X Puchar Solidarności w Skokach Narciarskich - konferencja prasowa

W sobotę 22 września na Wielkiej Krokwi rozpoczyna się sezon skoków narciarskich. Już po raz dziesiąty najlepsi polscy i zagraniczni skoczkowie będą rywalizować o Puchar Solidarności. Podczas konferencji prasowej poprzedzającej zawody Wojciech Grzeszek, przewodniczący Małopolskiej „Solidarności” mówił o jego formule.

• Konferencja prasowa - Puchar Solidarności w Skokach Narciarskich, Zakopane

W dniu 20 września 2018 r. odbyła się konferencja prasowa ws. Pucharu Solidarności w Skokach Narciarskich.

Relacja z Kroniki Krakowskiej tutaj

• Zmarł Wacław Niemirski

Z wielkim żalem informujemy, iż w dniu 17 września 2018 r., w wieku 85 lat zmarł w Tarnowie

Wacław Niemirski

wieloletni działacz Tarnowskiej i Bocheńskiej „Solidarności”.

Wacław Niemirski od początku września 1980 r. organizował struktury Związku w Rejonie Budowy Dróg i Mostów w Bochni oraz struktury „Solidarności” w Bochni.

• Jeśli minister Rafalska nie przedstawi konkretów, trzeba wyjść na ulicę

- Jeśli dzisiaj pani minister Rafalska nie przedstawi konkretów, które zadowolą związek zawodowy „S” to my wiemy, że trzeba wyjść na ulicę. Ale wyjść na ulicę trzeba w ilości 100 tysięcy, a nie 10 czy 15 tysięcy, bo inaczej rząd nawet nie spojrzy na nas przez okno. Tu trzeba konkretu. Liczą się efekty, a nie demonstracje - powiedział o odmrożeniu płac w budżetówce Piotr Duda, przewodniczący NSZZ

• Dlaczego Polacy nie chcą KOD-u?

Dzisiaj (19 września) odbyła się pierwsza rozprawa wytoczona przez stowarzyszenie Komitet Obrony Demokracji przeciwko NSZZ „Solidarność”. Działacze KOD poczuli się obrażeni sformułowaniami zawartymi w stanowisku Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „S” wydanym 17 sierpnia 2017 roku.

Przypomnijmy, że rok temu tuż przed rocznicą Sierpnia, pomorski KOD zaczął sobie uzurpować prawo do

• Piotr Duda w Naszym Dzienniku: Twardo stawiamy warunki

Nie pozwolimy na import tanich wynagrodzeń z Filipin – mówi w wywiadzie dla Naszego Dziennika Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarność”. W rozmowie z Małgorzatą Rutkowską szef związku również o podwyżkach dla budżetówki i dialogu z rządem.

Odnosząc się do propozycji rządu ustalenia płacy minimalnej na poziomie 2250 Piotr Duda