W dniach 21-23 września 2016r. odbyło się Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Przemysłu Chemicznego NSZZ ,,S’’ oraz posiedzenie Rady Krajowej Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ ,,Solidarność”  których gospodarzami była Komisja Przedsiębiorstwa NSZZ ,,Solidarność” w Grupie Azoty S.A.

W pierwszym dniu delegaci na WZD KSPCh  zebrali się przede wszystkim  po to, aby dokonać wybory przewodniczącego sekcji i uzupełnić skład Rady Sekcji. Zebranie otworzył przewodniczący KP NSZZ  ,,S”  W Grupie Azoty  S.A. Tadeusz Szumlański  który powitał wszystkich przybyłych, następnie delegaci uczcili minutą ciszy zmarłego w maju dotychczasowego przewodniczącego Tomasza Podlaska. Zebraniu przewodniczył  w-ce przewodniczący sekcji Krzysztof Zieliński, a wybory z ramienia Komisji Krajowej nadzorowała Pani  Mecenas Barbara Porzuczek. W wyniku przeprowadzonych   wyborów przewodniczącym  Sekcji  został Sławomir Bezara (TC Dębica), a nowymi członkami Rady Sekcji Andrzej Bal (TC Dębica) , Zbigniew Adamczak  (Brigstone Poznań) i Robert Wichrowski (Anwil Włocławek). Na zakończenie zebrania nowo wybrany przewodniczący Sławomir Bezara podziękował wszystkim za zaufanie i wybór.

Następnego dnia swoje posiedzenie rozpoczęli członkowie Rady Krajowego Sekretariatu  Przemysłu Chemicznego. Przewodniczący Mirosław Miara omówił stan przygotowań do uroczystego  Kongresu   z okazji 25 rocznicy powstania Sekcji i Sekretariatu.  Przedstawił listę działaczy Związkowych którzy zostaną uhonorowani pamiątkowymi  medalami, która została przyjęta stosowną uchwałą. Wśród uhonorowanych osób znajdują się przedstawiciele  naszej Komisji Przedsiębiorstwa NSZZ ,,S’’ Krzysztof Grzeszczuk, Eugeniusz Bednarczyk i długoletni przewodniczący Sekcji Jerzy Wróbel.

Mirosław Miara złożył krótkie sprawozdanie z działań podjętych przez Sekretariat w ostatnim kwartale. Na Zakończenie posiedzenia  przewodniczący Sekcji  krótko przedstawili sytuację w poszczególnych zakładach zwracając szczególnie  uwagę na zmiany jakie dokonały się po wyborach parlamentarnych.

W kolejnym  dniu  członkowie Rady zostali zaproszeni przez  KP NSZZ ,,S’’ w Grupie Azoty S.A.  na wycieczkę po zakładzie.  Uczestnicy wycieczki odwiedzili sterownię V rozkładni metanu i wydział poliamidów.  Na zakończenie tarnowskiego spotkania członkowie Rady KSPCh w Willi Kwiatkowskiego spotkali się z wiceprezesem Grupy Azoty S.A.  Dyrektorem Generalnym  Wiktorem Szczypińskim, który przypomniał historię tarnowskich zakładów i powstania Grupy Azoty  oraz przedstawił aktualną sytuację firmy.

Załączniki:
Pobierz plik (20160921_152457.jpg)20160921_152457.jpg[ ]2667 kB
Pobierz plik (20160921_152559.jpg)20160921_152559.jpg[ ]2709 kB
Pobierz plik (20160921_152608.jpg)20160921_152608.jpg[ ]2544 kB
Pobierz plik (20160922_151545.jpg)20160922_151545.jpg[ ]2628 kB
Pobierz plik (20160922_183042.jpg)20160922_183042.jpg[ ]2675 kB
Pobierz plik (20160923_102315.jpg)20160923_102315.jpg[ ]2321 kB
Pobierz plik (20160923_102436.jpg)20160923_102436.jpg[ ]2355 kB
Pobierz plik (20160923_113227.jpg)20160923_113227.jpg[ ]3239 kB

• Czwarty dzień protestu „S” w Krakowie

Trwa czwarty dzień protestu „Solidarności” pracowników oświaty, którzy okupują siedzibę Małopolskiego Kuratora Oświaty w Krakowie. Wczoraj (13 marca) Prezydium KSOiW NSZZ „S” zdecydowało, że protest, który zorganizowała Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego, przyjmuje formę ogólnopolską.

• Sekcja Oświaty Regionu Małopolskiego rozpoczęła okupację kuratorium

Podniesienia wynagrodzeń o 15 proc. od stycznia tego roku, kolejnych 15 proc. od stycznia 2020 r., przywrócenia korzystniejszych zasad awansu oraz powrotu do poprzednich zasad oceny pracy domagają się nauczyciele z Małopolskiej Solidarności.

• Spotkanie związkowców z Marszałkiem Witoldem Kozłowskim

28 lutego br. przedstawiciele Sekcji Muzeów i Instytucji Ochrony Zabytków Region Małopolskiego NSZZ „Solidarność” oraz ogólnopolskiego Komitetu Dziady KulturyNSZZ „Solidarność” spotkali się z Witoldem Kozłowskim, marszałkiem województwa małopolskiego i Anną Pieczarką, członkiem Zarządu odpowiedzialnym za kulturę.

• Emerytura „Mama 4 plus”

Zgodnie z ustawą o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym, o emeryturę „Mama 4 plus” będą mogły się ubiegać matki, które osiągnęły wiek emerytalny 60 lat. Świadczenie będzie przysługiwało także ojcom czworga dzieci po osiągnięciu 65 lat, ale wyłącznie w przypadku śmierci matki lub wtedy, gdy matka porzuciła rodzinę.

Podstawowym celem nowej ustawy jest zapewnienie niezbędnych

• ODSŁANIAMY MANIPULACJĘ! Jak tworzy się kłamliwą narrację, że Wolne Niedziele szkodzą małym sklepom!

"Tak się dobija drobny handel", "Zakaz handlu zbiera żniwo", "Absurd zakazu handlu w niedzielę", to tylko niektóre nagłówki największych gazet i portali, które znów postanowiły uderzyć w wywalczone przez NSZZ "Solidarność" Wolne Niedziele. Od samego początku wdrożenia ustawy o ograniczeniu handlu trwa medialna nagonka na nowo uchwalone prawo, a gazety wręcz

• Emerytury i renty. Waloryzacja w toku!

W ciągu miesiąca do emerytów i rencistów trafi blisko 8,5 mln listów z ZUS. Znajdą się w nich informację o wysokości świadczenia po waloryzacji.

Każdego roku w marcu Zakład Ubezpieczeń Społecznych przeprowadza waloryzację emerytur i rent. Zwaloryzowane świadczenia są wypłacane automatycznie w terminach, w których klienci standardowo otrzymują emeryturę lub rentę.

Wkrótce