W dniach 21-23 września 2016r. odbyło się Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Przemysłu Chemicznego NSZZ ,,S’’ oraz posiedzenie Rady Krajowej Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ ,,Solidarność”  których gospodarzami była Komisja Przedsiębiorstwa NSZZ ,,Solidarność” w Grupie Azoty S.A.

W pierwszym dniu delegaci na WZD KSPCh  zebrali się przede wszystkim  po to, aby dokonać wybory przewodniczącego sekcji i uzupełnić skład Rady Sekcji. Zebranie otworzył przewodniczący KP NSZZ  ,,S”  W Grupie Azoty  S.A. Tadeusz Szumlański  który powitał wszystkich przybyłych, następnie delegaci uczcili minutą ciszy zmarłego w maju dotychczasowego przewodniczącego Tomasza Podlaska. Zebraniu przewodniczył  w-ce przewodniczący sekcji Krzysztof Zieliński, a wybory z ramienia Komisji Krajowej nadzorowała Pani  Mecenas Barbara Porzuczek. W wyniku przeprowadzonych   wyborów przewodniczącym  Sekcji  został Sławomir Bezara (TC Dębica), a nowymi członkami Rady Sekcji Andrzej Bal (TC Dębica) , Zbigniew Adamczak  (Brigstone Poznań) i Robert Wichrowski (Anwil Włocławek). Na zakończenie zebrania nowo wybrany przewodniczący Sławomir Bezara podziękował wszystkim za zaufanie i wybór.

Następnego dnia swoje posiedzenie rozpoczęli członkowie Rady Krajowego Sekretariatu  Przemysłu Chemicznego. Przewodniczący Mirosław Miara omówił stan przygotowań do uroczystego  Kongresu   z okazji 25 rocznicy powstania Sekcji i Sekretariatu.  Przedstawił listę działaczy Związkowych którzy zostaną uhonorowani pamiątkowymi  medalami, która została przyjęta stosowną uchwałą. Wśród uhonorowanych osób znajdują się przedstawiciele  naszej Komisji Przedsiębiorstwa NSZZ ,,S’’ Krzysztof Grzeszczuk, Eugeniusz Bednarczyk i długoletni przewodniczący Sekcji Jerzy Wróbel.

Mirosław Miara złożył krótkie sprawozdanie z działań podjętych przez Sekretariat w ostatnim kwartale. Na Zakończenie posiedzenia  przewodniczący Sekcji  krótko przedstawili sytuację w poszczególnych zakładach zwracając szczególnie  uwagę na zmiany jakie dokonały się po wyborach parlamentarnych.

W kolejnym  dniu  członkowie Rady zostali zaproszeni przez  KP NSZZ ,,S’’ w Grupie Azoty S.A.  na wycieczkę po zakładzie.  Uczestnicy wycieczki odwiedzili sterownię V rozkładni metanu i wydział poliamidów.  Na zakończenie tarnowskiego spotkania członkowie Rady KSPCh w Willi Kwiatkowskiego spotkali się z wiceprezesem Grupy Azoty S.A.  Dyrektorem Generalnym  Wiktorem Szczypińskim, który przypomniał historię tarnowskich zakładów i powstania Grupy Azoty  oraz przedstawił aktualną sytuację firmy.

Załączniki:
Pobierz plik (20160921_152457.jpg)20160921_152457.jpg[ ]2667 kB
Pobierz plik (20160921_152559.jpg)20160921_152559.jpg[ ]2709 kB
Pobierz plik (20160921_152608.jpg)20160921_152608.jpg[ ]2544 kB
Pobierz plik (20160922_151545.jpg)20160922_151545.jpg[ ]2628 kB
Pobierz plik (20160922_183042.jpg)20160922_183042.jpg[ ]2675 kB
Pobierz plik (20160923_102315.jpg)20160923_102315.jpg[ ]2321 kB
Pobierz plik (20160923_102436.jpg)20160923_102436.jpg[ ]2355 kB
Pobierz plik (20160923_113227.jpg)20160923_113227.jpg[ ]3239 kB

• Odsłonięcie tablicy upamiętniającej strajk głodowy kolejarzy z 2003 r.

W 15. rocznicę Protestu Głodowego Kolejarzy w obronie zagrożonych przewozów regionalnych, na ścianie budynku przy pl. Matejki 12 odsłonięto i poświęcono pamiątkową tablicę ufundowaną przez Regionalną Sekcję Kolejarzy NSZZ "Solidarność" oraz Związek Zawodowy Maszynistów.

Obejrzyj zdjęcia z uroczystości!

• Związkowe votum nieufności dla Minister Edukacji Narodowej

"Dziś rozgoryczenie i frustracja nauczycieli osiągnęły apogeum, dlatego pracownicy oświaty z „Solidarności” przypominają minister Zalewskiej swoje postulaty" – mówiła podczas konferencji prasowej zorganizowanej w Zarządzie Regionu Małopolskiej Solidarności, Agata Łyko – szefowa Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania. Dlaczego „Solidarność” żąda odwołania minister Anny Zalewskiej z funkcji Ministra Edukacji?

• Dzień Pamięci Ofiar stanu wojennego w Krakowie

Małopolska "Solidarność" zaprasza na uroczystą mszę św. w intencji Ojczyzny i Ofiar stanu wojennego w 37. rocznicę jego wprowadzenia. Msza św. będzie odprawiona w Katedrze Wawelskiej w Krakowie w dniu 13 grudnia 2018 r. (czwartek) o godz. 16:30 pod przewodnictwem ks. arcybiskupa Marka Jędraszewskiego. Po zakończeniu mszy św. nastąpi przemarsz pod Krzyż Katyński, gdzie zostaną złożone kwiaty i zapalone znicze.

Pobierz plakat tutaj

• Wręczono nagrody Głównego Inspektora Pracy - wśród wyróżnionych Wojciech Ilnicki

Wczoraj na Zamku Królewskim w Warszawie, po raz dwudziesty piąty, nagrodzono laureatów konkursu Państwowej Inspekcji Pracy „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”. W trakcie uroczystości wręczono również Nagrody Głównego Inspektora Pracy im. Haliny Krahelskiej, jedną ze statuetek otrzymał Wojciech Ilnicki, przewodniczący Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Brunatnego i

• PPK nie pojawi się tam gdzie istnieją Pracownicze Programy Emerytalne spełniające odpowiednie kryteria

Z powodu licznych pytań od struktur NSZZ Solidarność wyjaśniamy, że zgodnie z art. 133  ust. 1ustawy z 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych, przepisów ustawy nie stosuje się do podmiotu zatrudniającego, który w terminie wskazanym w art. 134 ust. 1 prowadzi PPE oraz nalicza i odprowadza składki podstawowe w rozumieniu ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o pracowniczych programach

• Dialog przestaje być skuteczną metodą rozstrzygania spraw pracowniczych

24 listopada senat przyjął bez poprawek projekt budżetu na rok 2019. Oznacza to, że kwota bazowa naliczania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych pozostanie na poziomie roku 2013. Poniżej publikujemy oświadczenie przewodniczącego NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy.

Decyzja Senatu utrzymująca wzrost wskaźnika naliczania zakładowego funduszu socjalnego jedynie na poziomie roku 2013, jest