W dniach 21-23 września 2016r. odbyło się Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Przemysłu Chemicznego NSZZ ,,S’’ oraz posiedzenie Rady Krajowej Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ ,,Solidarność”  których gospodarzami była Komisja Przedsiębiorstwa NSZZ ,,Solidarność” w Grupie Azoty S.A.

W pierwszym dniu delegaci na WZD KSPCh  zebrali się przede wszystkim  po to, aby dokonać wybory przewodniczącego sekcji i uzupełnić skład Rady Sekcji. Zebranie otworzył przewodniczący KP NSZZ  ,,S”  W Grupie Azoty  S.A. Tadeusz Szumlański  który powitał wszystkich przybyłych, następnie delegaci uczcili minutą ciszy zmarłego w maju dotychczasowego przewodniczącego Tomasza Podlaska. Zebraniu przewodniczył  w-ce przewodniczący sekcji Krzysztof Zieliński, a wybory z ramienia Komisji Krajowej nadzorowała Pani  Mecenas Barbara Porzuczek. W wyniku przeprowadzonych   wyborów przewodniczącym  Sekcji  został Sławomir Bezara (TC Dębica), a nowymi członkami Rady Sekcji Andrzej Bal (TC Dębica) , Zbigniew Adamczak  (Brigstone Poznań) i Robert Wichrowski (Anwil Włocławek). Na zakończenie zebrania nowo wybrany przewodniczący Sławomir Bezara podziękował wszystkim za zaufanie i wybór.

Następnego dnia swoje posiedzenie rozpoczęli członkowie Rady Krajowego Sekretariatu  Przemysłu Chemicznego. Przewodniczący Mirosław Miara omówił stan przygotowań do uroczystego  Kongresu   z okazji 25 rocznicy powstania Sekcji i Sekretariatu.  Przedstawił listę działaczy Związkowych którzy zostaną uhonorowani pamiątkowymi  medalami, która została przyjęta stosowną uchwałą. Wśród uhonorowanych osób znajdują się przedstawiciele  naszej Komisji Przedsiębiorstwa NSZZ ,,S’’ Krzysztof Grzeszczuk, Eugeniusz Bednarczyk i długoletni przewodniczący Sekcji Jerzy Wróbel.

Mirosław Miara złożył krótkie sprawozdanie z działań podjętych przez Sekretariat w ostatnim kwartale. Na Zakończenie posiedzenia  przewodniczący Sekcji  krótko przedstawili sytuację w poszczególnych zakładach zwracając szczególnie  uwagę na zmiany jakie dokonały się po wyborach parlamentarnych.

W kolejnym  dniu  członkowie Rady zostali zaproszeni przez  KP NSZZ ,,S’’ w Grupie Azoty S.A.  na wycieczkę po zakładzie.  Uczestnicy wycieczki odwiedzili sterownię V rozkładni metanu i wydział poliamidów.  Na zakończenie tarnowskiego spotkania członkowie Rady KSPCh w Willi Kwiatkowskiego spotkali się z wiceprezesem Grupy Azoty S.A.  Dyrektorem Generalnym  Wiktorem Szczypińskim, który przypomniał historię tarnowskich zakładów i powstania Grupy Azoty  oraz przedstawił aktualną sytuację firmy.

Załączniki:
Pobierz plik (20160921_152457.jpg)20160921_152457.jpg[ ]2667 kB
Pobierz plik (20160921_152559.jpg)20160921_152559.jpg[ ]2709 kB
Pobierz plik (20160921_152608.jpg)20160921_152608.jpg[ ]2544 kB
Pobierz plik (20160922_151545.jpg)20160922_151545.jpg[ ]2628 kB
Pobierz plik (20160922_183042.jpg)20160922_183042.jpg[ ]2675 kB
Pobierz plik (20160923_102315.jpg)20160923_102315.jpg[ ]2321 kB
Pobierz plik (20160923_102436.jpg)20160923_102436.jpg[ ]2355 kB
Pobierz plik (20160923_113227.jpg)20160923_113227.jpg[ ]3239 kB

• Zrewidowana Europejska Karta Społeczna - seminarium

NSZZ Solidarność oraz Katedra Prawa Pracy i Polityki Społecznej UJ zapraszają do udziału w seminarium dotyczącym znaczenia Zrewidowanej Europejskiej Karty Społecznej i możliwości jej ratyfikacji. Seminarium odbędzie 17 września 2018 r. w Krakowie.

• Wakacyjny Dar Krwi w Pustkowie

Klub Honorowych Dawców Krwi im. Księżnej Heleny Jabłonowskiej serdecznie zaprasza wszystkich chętnych do oddania krwi na Akcję poboru krwi, która będzie miała miejsce w dniu 18 lipca 2018 r. w budynku Centrum Aktywności Gospodarczej i Społecznej, obok bramy LERG w Pustkowie, w godz. 9:00 - 12:00.

Jest to kolejna akcja w ramach akcji Małopolskiej "Solidarności" "100 litrów krwi na 100-lecie Odzyskania Niepodległości". Serdecznie zapraszamy!!!

• Zaproszenie do Energylandii

Oferta specjalna dla członków "Solidarności". Zapraszamy do skorzystania z tańszych biletów do największego parku rozrywki w Polsce Energylandii z Zatorze.
    Więcej informacjitutaj

• RDS: Założenia ustawy budżetowej, płaca minimalna i podwyżki dla budżetówki

12 lipca odbyło się posiedzenie plenarne Rady Dialogu Społecznego. Porządek obrad przewidywał debaty merytoryczne oraz przyjęcie dwóch uchwał – w sprawie projektu ustawy o Pracowniczych Planach Kapitałowych oraz ws. dokumentu „Koncepcja nowego Prawa Zamówień Publicznych”. Brak kworum strony związkowej, spowodowany nieobecnością przedstawicieli Forum Związków Zawodowych na posiedzeniu

• Człowiek Roku 2017 Tygodnika Solidarność: Abp Marek Jędraszewski

Na początku roku Tygodnik Solidarność wybrał osobistość roku 2017, którą został abp Marek Jędraszewski. Ci, którzy osobiście znają ks. arcybiskupa podkreślają, że potrafi dotrzeć swoją nauką zarówno do uczonych, jak i do prostych ludzi. Często staje w obronie podstawowych wartości chrześcijańskich. Za to szanują go ludzie. I za to ceni go Solidarność. Dzisiaj nadszedł czas na uroczyste uhonorowanie tytułem

• Koncepcja nowego Prawa Zamówień Publicznych

Copyright 2015 NSZZ "Solidarnosc" ZAT S.A.