W dniach 24-26 października 2016 roku we Wrocławiu w Hotelu Novotel odbył się Jubileuszowy Kongres Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, w którym uczestniczyli członkowie naszego związku, Panowie: Tadeusz Szumlański, Artur Jasiński, Zbigniew Paprocki, Jerzy Wróbel, Krzysztof Grzeszczuk oraz Eugeniusz Bednarczyk.

Przed otwarciem Kongresu, delegaci i goście uczestniczyli we mszy świętej w kościele pod wezwaniem św. Klemensa Dworzaka, w której uczestniczył nasz Poczet Sztandarowy.

Obrady Kongresu rozpoczął i prowadził Delegat z Krajowej Sekcji Górnictwa Naftowego i Gazownictwa - Jacek Żurawski.

Po otwarciu Kongresu, odśpiewaniu hymnu Solidarności i minucie ciszy w intencji zmarłych Delegatów, został wyświetlony film promujący miejsce obrad - Wrocław.

Prowadzący powitał wszystkich delegatów, gości – byłych działaczy Sekretariatu, gości, związkowców z Regionu Dolny Śląsk, przedstawicieli KK i Sekretariatów Branżowych, gości zagranicznych, związkowców z Francji, Belgii, Niemiec, Rumunii, Serbii. Powitał przedstawicieli pracodawców z PIPC, PGNiG, PZPPF, SPP, Polskie Szkło.

Następnie Przewodniczący Rady KSPCH- Mirosław Miara, zdał obszerne sprawozdanie z dwudziesto- pięcioletniej działalności Sekretariatu (1991 -2016 )

Przewodniczący Regionu Dolny Śląsk - Kazimierz Kimso, gospodarz terenu na którym obradowali Delegaci, w krótkim przemówieniu powitał wszystkich zebranych i życzył owocnych i miłych obrad.

Czasy powstawania Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność przybliżył zebranym Pierwszy Przewodniczący ( od 1991 roku) – Krzysztof Hnatio.

Następnie głos zabrał Michał Konecki, syn drugiego Przewodniczącego Sekretariatu, Juliana Andrzeja Koneckiego, który podziękował za zaproszenie i poinformował jak duży wpływ na jego wychowanie i ukształtowanie charakteru i wartości, miała działalność Taty w NSZZ Solidarność.

Były Sekretarz Generalny ICEM – Reinhard Reibsch - Niemcy, opowiedział o jego współpracy z Sekretariatem Przemysłu Chemicznego w pierwszych latach działalności Sekretariatu.

Wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność – Bogdan Kubiak podziękował za zaproszenie i życzył obradującym owocnych dyskusji.

Przewodniczący Sekretariatu Przemysłu Spożywczego – Mirosław Nowicki oraz Przewodniczący Sekretariatu Budownictwa i Przemysłu Drzewnego – Zbigniew Majchrzak, również składali podziękowania i życzenia, wręczając również okolicznościowe pamiątki. Drugiego dnia Kongresu przybył również Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Metalowców – Bogdan Szozda, również wręczył okolicznościową pamiątkę z okazji jubileuszu KSPCH.

Następnie głos zabrali: Przewodniczący Słowackich związków zawodowych ECHO – Juraj Blahak, Dyrektor Stowarzyszenia Papierników Polskich – Janusz Turski, Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego – Tomasz Zieliński, złożyli okolicznościowe życzenia, wspomnieli

również ciepło o współpracy z KSPCH. Prezes PIPC wręczył również okolicznościowe pamiątki.

Następnie Wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność – Bogdan Kubiak oraz Przewodniczący Rady KSPCH- Mirosław Miara wręczyli 25 osobom medal: „Zasłużony dla Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność”. Z naszych zakładów medal otrzymali Panowie: Krzysztof Grzeszczuk, Eugeniusz Bednarczyk oraz Jerzy Wróbel

Na koniec pierwszego dnia, obrady uświetnił występ dzieci ze Szkoły Podstawowej nr. 17 we Wrocławiu.

Drugi dzień Jubileuszowego Kongresu (XXV-lecie) Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, rozpoczął się od 35 minutowego wystąpienia Przewodniczącego KK – Piotra Dudy. Przewodniczący KK, wręczył również na ręce Przewodniczącego – Mirosława Miary okolicznościową pamiątkę.

Następnie odbyła się konferencja panelowa : „Przemysł Chemiczny – wyzwania i bariery”. Konferencję prowadził Redaktor Naczelny Tygodnika Solidarność – Krzysztof Świątek, udział wzięli: Janusz Kowalski – Wiceprezes Zarządu PGNiG, Tomasz Zieliński - Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego, Janusz Turski – Dyrektor Stowarzyszenia Papierników Polskich, Grzegorz Rychwalski – Wiceprezes Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego, Jan Świątek – Prezes Związku Pracodawców Polskie Szkło. W tej konferencji na koniec zabrał również głos Przewodniczący KK – Piotra Dudy, wyjaśniając niektóre omawiane aspekty oraz podsumowując dyskusję.

Po przerwie odbyła się druga konferencja panelowa: „Układy Branżowe podstawą dialogu społecznego”. Konferencję prowadził Kierownik Biura Branżowo – Konsultacyjnego KK – Sławomir Adamczyk. W panelu udział wzięli: ekspert – prof. Juliusz Gardawski, ekspert – Tomasz Wójcik, Naczelnik Wydziału Legislacyjno-Prawnego w MRPiPS – Katarzyna Balsam, Jan Świątek – Prezes Związku Pracodawców Polskie Szkło, Mirosław Miara – Przewodniczący KSPCH NSZZ Solidarność.

Po południu delegaci i goście Kongresu zwiedzili Muzeum Wody – Hydropolis oraz Afrykarium a podczas kolacji w restauracji mieszczącej się we Wrocławskim ZOO, wysłuchali występu opartego na twórczości Jana Pietrzaka - młodzieży z Liceum nr. XXVII im. Agnieszki Osieckiej we Wrocławiu.

Trzeci dzień Jubileuszowego Kongresu (XXV-lecie) Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, to już tylko robocze obrady Delegatów, podczas których przyjęto zmiany w Regulaminie Sekretariatu, uchwalono obowiązujące składki afiliacyjne (ponowienie starej uchwały, ponieważ na skutek zmian siedzib, poprzednia uchwała zaginęła), przyjęto również cztery stanowiska dotyczące: 1.Podziękowania dla wszystkich, którzy tworzyli sekretariat i działali w nim przez 25 lat; 2. Dotyczące wspierania polityki przemysłowej; 3. Dotyczące zmiany ustawy emerytalnej (staż 35 lat kobiety, 40 mężczyźni); 4. Dotycząca pracy w warunkach szczególnych i o szczególnym charakterze. Po wyczerpaniu programu obrad, Przewodniczący Rady KSPCH NSZZ Solidarność, dokonał zamknięcia obrad Jubileuszowego Kongresu KSPCH NSZZ Solidarność.

Załączniki:
Pobierz plik (dsc0075,w_480,h_330,wo_480,ho_330,_small.jpg)dsc0075,w_480,h_330,wo_480,ho_330,_small.jpg[ ]284 kB
Pobierz plik (DSC_0015.JPG)DSC_0015.JPG[ ]2154 kB
Pobierz plik (DSC_0020.JPG)DSC_0020.JPG[ ]2472 kB
Pobierz plik (DSC_0024.JPG)DSC_0024.JPG[ ]2714 kB
Pobierz plik (DSC_0042.JPG)DSC_0042.JPG[ ]2768 kB
Pobierz plik (DSC_0068.JPG)DSC_0068.JPG[ ]2380 kB
Pobierz plik (DSC_0108.JPG)DSC_0108.JPG[ ]2241 kB
Pobierz plik (DSC_0250.JPG)DSC_0250.JPG[ ]2181 kB

• Odsłonięcie tablicy upamiętniającej strajk głodowy kolejarzy z 2003 r.

W 15. rocznicę Protestu Głodowego Kolejarzy w obronie zagrożonych przewozów regionalnych, na ścianie budynku przy pl. Matejki 12 odsłonięto i poświęcono pamiątkową tablicę ufundowaną przez Regionalną Sekcję Kolejarzy NSZZ "Solidarność" oraz Związek Zawodowy Maszynistów.

Obejrzyj zdjęcia z uroczystości!

• Związkowe votum nieufności dla Minister Edukacji Narodowej

"Dziś rozgoryczenie i frustracja nauczycieli osiągnęły apogeum, dlatego pracownicy oświaty z „Solidarności” przypominają minister Zalewskiej swoje postulaty" – mówiła podczas konferencji prasowej zorganizowanej w Zarządzie Regionu Małopolskiej Solidarności, Agata Łyko – szefowa Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania. Dlaczego „Solidarność” żąda odwołania minister Anny Zalewskiej z funkcji Ministra Edukacji?

• Dzień Pamięci Ofiar stanu wojennego w Krakowie

Małopolska "Solidarność" zaprasza na uroczystą mszę św. w intencji Ojczyzny i Ofiar stanu wojennego w 37. rocznicę jego wprowadzenia. Msza św. będzie odprawiona w Katedrze Wawelskiej w Krakowie w dniu 13 grudnia 2018 r. (czwartek) o godz. 16:30 pod przewodnictwem ks. arcybiskupa Marka Jędraszewskiego. Po zakończeniu mszy św. nastąpi przemarsz pod Krzyż Katyński, gdzie zostaną złożone kwiaty i zapalone znicze.

Pobierz plakat tutaj

• Wręczono nagrody Głównego Inspektora Pracy - wśród wyróżnionych Wojciech Ilnicki

Wczoraj na Zamku Królewskim w Warszawie, po raz dwudziesty piąty, nagrodzono laureatów konkursu Państwowej Inspekcji Pracy „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”. W trakcie uroczystości wręczono również Nagrody Głównego Inspektora Pracy im. Haliny Krahelskiej, jedną ze statuetek otrzymał Wojciech Ilnicki, przewodniczący Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Brunatnego i

• PPK nie pojawi się tam gdzie istnieją Pracownicze Programy Emerytalne spełniające odpowiednie kryteria

Z powodu licznych pytań od struktur NSZZ Solidarność wyjaśniamy, że zgodnie z art. 133  ust. 1ustawy z 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych, przepisów ustawy nie stosuje się do podmiotu zatrudniającego, który w terminie wskazanym w art. 134 ust. 1 prowadzi PPE oraz nalicza i odprowadza składki podstawowe w rozumieniu ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o pracowniczych programach

• Dialog przestaje być skuteczną metodą rozstrzygania spraw pracowniczych

24 listopada senat przyjął bez poprawek projekt budżetu na rok 2019. Oznacza to, że kwota bazowa naliczania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych pozostanie na poziomie roku 2013. Poniżej publikujemy oświadczenie przewodniczącego NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy.

Decyzja Senatu utrzymująca wzrost wskaźnika naliczania zakładowego funduszu socjalnego jedynie na poziomie roku 2013, jest