W dniach 24-26 października 2016 roku we Wrocławiu w Hotelu Novotel odbył się Jubileuszowy Kongres Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, w którym uczestniczyli członkowie naszego związku, Panowie: Tadeusz Szumlański, Artur Jasiński, Zbigniew Paprocki, Jerzy Wróbel, Krzysztof Grzeszczuk oraz Eugeniusz Bednarczyk.

Przed otwarciem Kongresu, delegaci i goście uczestniczyli we mszy świętej w kościele pod wezwaniem św. Klemensa Dworzaka, w której uczestniczył nasz Poczet Sztandarowy.

Obrady Kongresu rozpoczął i prowadził Delegat z Krajowej Sekcji Górnictwa Naftowego i Gazownictwa - Jacek Żurawski.

Po otwarciu Kongresu, odśpiewaniu hymnu Solidarności i minucie ciszy w intencji zmarłych Delegatów, został wyświetlony film promujący miejsce obrad - Wrocław.

Prowadzący powitał wszystkich delegatów, gości – byłych działaczy Sekretariatu, gości, związkowców z Regionu Dolny Śląsk, przedstawicieli KK i Sekretariatów Branżowych, gości zagranicznych, związkowców z Francji, Belgii, Niemiec, Rumunii, Serbii. Powitał przedstawicieli pracodawców z PIPC, PGNiG, PZPPF, SPP, Polskie Szkło.

Następnie Przewodniczący Rady KSPCH- Mirosław Miara, zdał obszerne sprawozdanie z dwudziesto- pięcioletniej działalności Sekretariatu (1991 -2016 )

Przewodniczący Regionu Dolny Śląsk - Kazimierz Kimso, gospodarz terenu na którym obradowali Delegaci, w krótkim przemówieniu powitał wszystkich zebranych i życzył owocnych i miłych obrad.

Czasy powstawania Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność przybliżył zebranym Pierwszy Przewodniczący ( od 1991 roku) – Krzysztof Hnatio.

Następnie głos zabrał Michał Konecki, syn drugiego Przewodniczącego Sekretariatu, Juliana Andrzeja Koneckiego, który podziękował za zaproszenie i poinformował jak duży wpływ na jego wychowanie i ukształtowanie charakteru i wartości, miała działalność Taty w NSZZ Solidarność.

Były Sekretarz Generalny ICEM – Reinhard Reibsch - Niemcy, opowiedział o jego współpracy z Sekretariatem Przemysłu Chemicznego w pierwszych latach działalności Sekretariatu.

Wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność – Bogdan Kubiak podziękował za zaproszenie i życzył obradującym owocnych dyskusji.

Przewodniczący Sekretariatu Przemysłu Spożywczego – Mirosław Nowicki oraz Przewodniczący Sekretariatu Budownictwa i Przemysłu Drzewnego – Zbigniew Majchrzak, również składali podziękowania i życzenia, wręczając również okolicznościowe pamiątki. Drugiego dnia Kongresu przybył również Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Metalowców – Bogdan Szozda, również wręczył okolicznościową pamiątkę z okazji jubileuszu KSPCH.

Następnie głos zabrali: Przewodniczący Słowackich związków zawodowych ECHO – Juraj Blahak, Dyrektor Stowarzyszenia Papierników Polskich – Janusz Turski, Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego – Tomasz Zieliński, złożyli okolicznościowe życzenia, wspomnieli

również ciepło o współpracy z KSPCH. Prezes PIPC wręczył również okolicznościowe pamiątki.

Następnie Wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność – Bogdan Kubiak oraz Przewodniczący Rady KSPCH- Mirosław Miara wręczyli 25 osobom medal: „Zasłużony dla Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność”. Z naszych zakładów medal otrzymali Panowie: Krzysztof Grzeszczuk, Eugeniusz Bednarczyk oraz Jerzy Wróbel

Na koniec pierwszego dnia, obrady uświetnił występ dzieci ze Szkoły Podstawowej nr. 17 we Wrocławiu.

Drugi dzień Jubileuszowego Kongresu (XXV-lecie) Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, rozpoczął się od 35 minutowego wystąpienia Przewodniczącego KK – Piotra Dudy. Przewodniczący KK, wręczył również na ręce Przewodniczącego – Mirosława Miary okolicznościową pamiątkę.

Następnie odbyła się konferencja panelowa : „Przemysł Chemiczny – wyzwania i bariery”. Konferencję prowadził Redaktor Naczelny Tygodnika Solidarność – Krzysztof Świątek, udział wzięli: Janusz Kowalski – Wiceprezes Zarządu PGNiG, Tomasz Zieliński - Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego, Janusz Turski – Dyrektor Stowarzyszenia Papierników Polskich, Grzegorz Rychwalski – Wiceprezes Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego, Jan Świątek – Prezes Związku Pracodawców Polskie Szkło. W tej konferencji na koniec zabrał również głos Przewodniczący KK – Piotra Dudy, wyjaśniając niektóre omawiane aspekty oraz podsumowując dyskusję.

Po przerwie odbyła się druga konferencja panelowa: „Układy Branżowe podstawą dialogu społecznego”. Konferencję prowadził Kierownik Biura Branżowo – Konsultacyjnego KK – Sławomir Adamczyk. W panelu udział wzięli: ekspert – prof. Juliusz Gardawski, ekspert – Tomasz Wójcik, Naczelnik Wydziału Legislacyjno-Prawnego w MRPiPS – Katarzyna Balsam, Jan Świątek – Prezes Związku Pracodawców Polskie Szkło, Mirosław Miara – Przewodniczący KSPCH NSZZ Solidarność.

Po południu delegaci i goście Kongresu zwiedzili Muzeum Wody – Hydropolis oraz Afrykarium a podczas kolacji w restauracji mieszczącej się we Wrocławskim ZOO, wysłuchali występu opartego na twórczości Jana Pietrzaka - młodzieży z Liceum nr. XXVII im. Agnieszki Osieckiej we Wrocławiu.

Trzeci dzień Jubileuszowego Kongresu (XXV-lecie) Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, to już tylko robocze obrady Delegatów, podczas których przyjęto zmiany w Regulaminie Sekretariatu, uchwalono obowiązujące składki afiliacyjne (ponowienie starej uchwały, ponieważ na skutek zmian siedzib, poprzednia uchwała zaginęła), przyjęto również cztery stanowiska dotyczące: 1.Podziękowania dla wszystkich, którzy tworzyli sekretariat i działali w nim przez 25 lat; 2. Dotyczące wspierania polityki przemysłowej; 3. Dotyczące zmiany ustawy emerytalnej (staż 35 lat kobiety, 40 mężczyźni); 4. Dotycząca pracy w warunkach szczególnych i o szczególnym charakterze. Po wyczerpaniu programu obrad, Przewodniczący Rady KSPCH NSZZ Solidarność, dokonał zamknięcia obrad Jubileuszowego Kongresu KSPCH NSZZ Solidarność.

Załączniki:
Pobierz plik (dsc0075,w_480,h_330,wo_480,ho_330,_small.jpg)dsc0075,w_480,h_330,wo_480,ho_330,_small.jpg[ ]284 kB
Pobierz plik (DSC_0015.JPG)DSC_0015.JPG[ ]2154 kB
Pobierz plik (DSC_0020.JPG)DSC_0020.JPG[ ]2472 kB
Pobierz plik (DSC_0024.JPG)DSC_0024.JPG[ ]2714 kB
Pobierz plik (DSC_0042.JPG)DSC_0042.JPG[ ]2768 kB
Pobierz plik (DSC_0068.JPG)DSC_0068.JPG[ ]2380 kB
Pobierz plik (DSC_0108.JPG)DSC_0108.JPG[ ]2241 kB
Pobierz plik (DSC_0250.JPG)DSC_0250.JPG[ ]2181 kB

• Czwarty dzień protestu „S” w Krakowie

Trwa czwarty dzień protestu „Solidarności” pracowników oświaty, którzy okupują siedzibę Małopolskiego Kuratora Oświaty w Krakowie. Wczoraj (13 marca) Prezydium KSOiW NSZZ „S” zdecydowało, że protest, który zorganizowała Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego, przyjmuje formę ogólnopolską.

• Sekcja Oświaty Regionu Małopolskiego rozpoczęła okupację kuratorium

Podniesienia wynagrodzeń o 15 proc. od stycznia tego roku, kolejnych 15 proc. od stycznia 2020 r., przywrócenia korzystniejszych zasad awansu oraz powrotu do poprzednich zasad oceny pracy domagają się nauczyciele z Małopolskiej Solidarności.

• Spotkanie związkowców z Marszałkiem Witoldem Kozłowskim

28 lutego br. przedstawiciele Sekcji Muzeów i Instytucji Ochrony Zabytków Region Małopolskiego NSZZ „Solidarność” oraz ogólnopolskiego Komitetu Dziady KulturyNSZZ „Solidarność” spotkali się z Witoldem Kozłowskim, marszałkiem województwa małopolskiego i Anną Pieczarką, członkiem Zarządu odpowiedzialnym za kulturę.

• Emerytura „Mama 4 plus”

Zgodnie z ustawą o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym, o emeryturę „Mama 4 plus” będą mogły się ubiegać matki, które osiągnęły wiek emerytalny 60 lat. Świadczenie będzie przysługiwało także ojcom czworga dzieci po osiągnięciu 65 lat, ale wyłącznie w przypadku śmierci matki lub wtedy, gdy matka porzuciła rodzinę.

Podstawowym celem nowej ustawy jest zapewnienie niezbędnych

• ODSŁANIAMY MANIPULACJĘ! Jak tworzy się kłamliwą narrację, że Wolne Niedziele szkodzą małym sklepom!

"Tak się dobija drobny handel", "Zakaz handlu zbiera żniwo", "Absurd zakazu handlu w niedzielę", to tylko niektóre nagłówki największych gazet i portali, które znów postanowiły uderzyć w wywalczone przez NSZZ "Solidarność" Wolne Niedziele. Od samego początku wdrożenia ustawy o ograniczeniu handlu trwa medialna nagonka na nowo uchwalone prawo, a gazety wręcz

• Emerytury i renty. Waloryzacja w toku!

W ciągu miesiąca do emerytów i rencistów trafi blisko 8,5 mln listów z ZUS. Znajdą się w nich informację o wysokości świadczenia po waloryzacji.

Każdego roku w marcu Zakład Ubezpieczeń Społecznych przeprowadza waloryzację emerytur i rent. Zwaloryzowane świadczenia są wypłacane automatycznie w terminach, w których klienci standardowo otrzymują emeryturę lub rentę.

Wkrótce