W dniach 24-26 października 2016 roku we Wrocławiu w Hotelu Novotel odbył się Jubileuszowy Kongres Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, w którym uczestniczyli członkowie naszego związku, Panowie: Tadeusz Szumlański, Artur Jasiński, Zbigniew Paprocki, Jerzy Wróbel, Krzysztof Grzeszczuk oraz Eugeniusz Bednarczyk.

Przed otwarciem Kongresu, delegaci i goście uczestniczyli we mszy świętej w kościele pod wezwaniem św. Klemensa Dworzaka, w której uczestniczył nasz Poczet Sztandarowy.

Obrady Kongresu rozpoczął i prowadził Delegat z Krajowej Sekcji Górnictwa Naftowego i Gazownictwa - Jacek Żurawski.

Po otwarciu Kongresu, odśpiewaniu hymnu Solidarności i minucie ciszy w intencji zmarłych Delegatów, został wyświetlony film promujący miejsce obrad - Wrocław.

Prowadzący powitał wszystkich delegatów, gości – byłych działaczy Sekretariatu, gości, związkowców z Regionu Dolny Śląsk, przedstawicieli KK i Sekretariatów Branżowych, gości zagranicznych, związkowców z Francji, Belgii, Niemiec, Rumunii, Serbii. Powitał przedstawicieli pracodawców z PIPC, PGNiG, PZPPF, SPP, Polskie Szkło.

Następnie Przewodniczący Rady KSPCH- Mirosław Miara, zdał obszerne sprawozdanie z dwudziesto- pięcioletniej działalności Sekretariatu (1991 -2016 )

Przewodniczący Regionu Dolny Śląsk - Kazimierz Kimso, gospodarz terenu na którym obradowali Delegaci, w krótkim przemówieniu powitał wszystkich zebranych i życzył owocnych i miłych obrad.

Czasy powstawania Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność przybliżył zebranym Pierwszy Przewodniczący ( od 1991 roku) – Krzysztof Hnatio.

Następnie głos zabrał Michał Konecki, syn drugiego Przewodniczącego Sekretariatu, Juliana Andrzeja Koneckiego, który podziękował za zaproszenie i poinformował jak duży wpływ na jego wychowanie i ukształtowanie charakteru i wartości, miała działalność Taty w NSZZ Solidarność.

Były Sekretarz Generalny ICEM – Reinhard Reibsch - Niemcy, opowiedział o jego współpracy z Sekretariatem Przemysłu Chemicznego w pierwszych latach działalności Sekretariatu.

Wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność – Bogdan Kubiak podziękował za zaproszenie i życzył obradującym owocnych dyskusji.

Przewodniczący Sekretariatu Przemysłu Spożywczego – Mirosław Nowicki oraz Przewodniczący Sekretariatu Budownictwa i Przemysłu Drzewnego – Zbigniew Majchrzak, również składali podziękowania i życzenia, wręczając również okolicznościowe pamiątki. Drugiego dnia Kongresu przybył również Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Metalowców – Bogdan Szozda, również wręczył okolicznościową pamiątkę z okazji jubileuszu KSPCH.

Następnie głos zabrali: Przewodniczący Słowackich związków zawodowych ECHO – Juraj Blahak, Dyrektor Stowarzyszenia Papierników Polskich – Janusz Turski, Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego – Tomasz Zieliński, złożyli okolicznościowe życzenia, wspomnieli

również ciepło o współpracy z KSPCH. Prezes PIPC wręczył również okolicznościowe pamiątki.

Następnie Wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność – Bogdan Kubiak oraz Przewodniczący Rady KSPCH- Mirosław Miara wręczyli 25 osobom medal: „Zasłużony dla Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność”. Z naszych zakładów medal otrzymali Panowie: Krzysztof Grzeszczuk, Eugeniusz Bednarczyk oraz Jerzy Wróbel

Na koniec pierwszego dnia, obrady uświetnił występ dzieci ze Szkoły Podstawowej nr. 17 we Wrocławiu.

Drugi dzień Jubileuszowego Kongresu (XXV-lecie) Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, rozpoczął się od 35 minutowego wystąpienia Przewodniczącego KK – Piotra Dudy. Przewodniczący KK, wręczył również na ręce Przewodniczącego – Mirosława Miary okolicznościową pamiątkę.

Następnie odbyła się konferencja panelowa : „Przemysł Chemiczny – wyzwania i bariery”. Konferencję prowadził Redaktor Naczelny Tygodnika Solidarność – Krzysztof Świątek, udział wzięli: Janusz Kowalski – Wiceprezes Zarządu PGNiG, Tomasz Zieliński - Prezes Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego, Janusz Turski – Dyrektor Stowarzyszenia Papierników Polskich, Grzegorz Rychwalski – Wiceprezes Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego, Jan Świątek – Prezes Związku Pracodawców Polskie Szkło. W tej konferencji na koniec zabrał również głos Przewodniczący KK – Piotra Dudy, wyjaśniając niektóre omawiane aspekty oraz podsumowując dyskusję.

Po przerwie odbyła się druga konferencja panelowa: „Układy Branżowe podstawą dialogu społecznego”. Konferencję prowadził Kierownik Biura Branżowo – Konsultacyjnego KK – Sławomir Adamczyk. W panelu udział wzięli: ekspert – prof. Juliusz Gardawski, ekspert – Tomasz Wójcik, Naczelnik Wydziału Legislacyjno-Prawnego w MRPiPS – Katarzyna Balsam, Jan Świątek – Prezes Związku Pracodawców Polskie Szkło, Mirosław Miara – Przewodniczący KSPCH NSZZ Solidarność.

Po południu delegaci i goście Kongresu zwiedzili Muzeum Wody – Hydropolis oraz Afrykarium a podczas kolacji w restauracji mieszczącej się we Wrocławskim ZOO, wysłuchali występu opartego na twórczości Jana Pietrzaka - młodzieży z Liceum nr. XXVII im. Agnieszki Osieckiej we Wrocławiu.

Trzeci dzień Jubileuszowego Kongresu (XXV-lecie) Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, to już tylko robocze obrady Delegatów, podczas których przyjęto zmiany w Regulaminie Sekretariatu, uchwalono obowiązujące składki afiliacyjne (ponowienie starej uchwały, ponieważ na skutek zmian siedzib, poprzednia uchwała zaginęła), przyjęto również cztery stanowiska dotyczące: 1.Podziękowania dla wszystkich, którzy tworzyli sekretariat i działali w nim przez 25 lat; 2. Dotyczące wspierania polityki przemysłowej; 3. Dotyczące zmiany ustawy emerytalnej (staż 35 lat kobiety, 40 mężczyźni); 4. Dotycząca pracy w warunkach szczególnych i o szczególnym charakterze. Po wyczerpaniu programu obrad, Przewodniczący Rady KSPCH NSZZ Solidarność, dokonał zamknięcia obrad Jubileuszowego Kongresu KSPCH NSZZ Solidarność.

Załączniki:
Pobierz plik (dsc0075,w_480,h_330,wo_480,ho_330,_small.jpg)dsc0075,w_480,h_330,wo_480,ho_330,_small.jpg[ ]284 kB
Pobierz plik (DSC_0015.JPG)DSC_0015.JPG[ ]2154 kB
Pobierz plik (DSC_0020.JPG)DSC_0020.JPG[ ]2472 kB
Pobierz plik (DSC_0024.JPG)DSC_0024.JPG[ ]2714 kB
Pobierz plik (DSC_0042.JPG)DSC_0042.JPG[ ]2768 kB
Pobierz plik (DSC_0068.JPG)DSC_0068.JPG[ ]2380 kB
Pobierz plik (DSC_0108.JPG)DSC_0108.JPG[ ]2241 kB
Pobierz plik (DSC_0250.JPG)DSC_0250.JPG[ ]2181 kB

• Zrewidowana Europejska Karta Społeczna - seminarium

NSZZ Solidarność oraz Katedra Prawa Pracy i Polityki Społecznej UJ zapraszają do udziału w seminarium dotyczącym znaczenia Zrewidowanej Europejskiej Karty Społecznej i możliwości jej ratyfikacji. Seminarium odbędzie 17 września 2018 r. w Krakowie.

• Wakacyjny Dar Krwi w Pustkowie

Klub Honorowych Dawców Krwi im. Księżnej Heleny Jabłonowskiej serdecznie zaprasza wszystkich chętnych do oddania krwi na Akcję poboru krwi, która będzie miała miejsce w dniu 18 lipca 2018 r. w budynku Centrum Aktywności Gospodarczej i Społecznej, obok bramy LERG w Pustkowie, w godz. 9:00 - 12:00.

Jest to kolejna akcja w ramach akcji Małopolskiej "Solidarności" "100 litrów krwi na 100-lecie Odzyskania Niepodległości". Serdecznie zapraszamy!!!

• Zaproszenie do Energylandii

Oferta specjalna dla członków "Solidarności". Zapraszamy do skorzystania z tańszych biletów do największego parku rozrywki w Polsce Energylandii z Zatorze.
    Więcej informacjitutaj

• RDS: Założenia ustawy budżetowej, płaca minimalna i podwyżki dla budżetówki

12 lipca odbyło się posiedzenie plenarne Rady Dialogu Społecznego. Porządek obrad przewidywał debaty merytoryczne oraz przyjęcie dwóch uchwał – w sprawie projektu ustawy o Pracowniczych Planach Kapitałowych oraz ws. dokumentu „Koncepcja nowego Prawa Zamówień Publicznych”. Brak kworum strony związkowej, spowodowany nieobecnością przedstawicieli Forum Związków Zawodowych na posiedzeniu

• Człowiek Roku 2017 Tygodnika Solidarność: Abp Marek Jędraszewski

Na początku roku Tygodnik Solidarność wybrał osobistość roku 2017, którą został abp Marek Jędraszewski. Ci, którzy osobiście znają ks. arcybiskupa podkreślają, że potrafi dotrzeć swoją nauką zarówno do uczonych, jak i do prostych ludzi. Często staje w obronie podstawowych wartości chrześcijańskich. Za to szanują go ludzie. I za to ceni go Solidarność. Dzisiaj nadszedł czas na uroczyste uhonorowanie tytułem

• Koncepcja nowego Prawa Zamówień Publicznych

Copyright 2015 NSZZ "Solidarnosc" ZAT S.A.