W dniu 14 grudnia 2016 roku podpisaniem porozumienia zakończył się spór zbiorowy w Spółce ELZAT. Porozumienie określa podniesienie płacy zasadniczej obejmujące wszystkich pracowników i określa minimalna i maksymalną podwyżkę.

Załączniki:
Pobierz plik (skanowanie0004.pdf)skanowanie0004.pdf[ ]357 kB

• Muzealnicy to nie zabytki i jeść muszą!

„Dziady Kultury” kolejny raz postanowiły zawalczyć o wyrównanie wieloletnich zaległości w wynagrodzeniach pracowników kultury w Małopolsce. „Czas nas docenić! Chcemy podniesienia wynagrodzeń zasadniczych o przynajmniej 500 zł” - mówią pracownicy kultury, mający najniższe zarobki w województwie słynącym z bogactwa dziedzictwa kulturowego.

Zdjęcia z pikiety można obejrzeć TUTAJ.

• Konferencja „Za waszą i naszą wolność”

Zapraszamy na dwudniowe, międzynarodowe spotkanie naukowców i byłych opozycjonistów z kilku krajów, zatytułowane „Za waszą i naszą wolność” – 30. rocznica powstania Autonomicznego Wydziału Wschodniego Solidarności Walczącej.

• Stanowisko ZRM ws. podjęcia działań na rzecz urealnienia odpisu na ZFŚS

Stanowisko nr 16/2018
    Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność”
    z dn. 17 maja 2018 r.
    ws. podjęcia działań na rzecz urealnienia odpisu na ZFŚS

Zarząd Regionu Małopolskiego NSZZ "Solidarność" wspiera stanowisko nr 7 XIV Walnego Zebrania Delegatów Regionalnej Sekcji Kolejarzy NSZZ "Solidarność" (czytaj) z dn. 16 kwietnia 2018 r. w sprawie urealnienia odpisu na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych i apeluje do Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" o podjęcie działań w tym zakresie na forum Rady Dialogu Społecznego

• Ostrożnie z szerokim otwarciem rynku pracy

Do liberalizacji warunków wydawania zezwoleń na prace cudzoziemców należy podchodzić z dużą ostrożnością. Szerokie otwarcie rynku pracy na cudzoziemców może nie sprzyjać ochronie miejsc pracy polskich obywateli, szczególnie w sytuacji pogorszenia się sytuacji gospodarczej – uważa Prezydium Komisji Krajowej oceniając projekt rozporządzenia dot. warunków wydawania

• Śmierć i kalectwo w pracy. Liczba zabitych pracowników wzrosła w 2017 roku o 12,6 proc.

O 12,6 proc. wzrosła liczba zabitych pracowników w roku 2017 w stosunku do roku 2016. Najwięcej wypadków śmiertelnych wydarzyło się w budownictwie. Zginęło 58 osób.

„12 grudnia 2017 roku policja zawiadomiła inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 10.30 na budowie w Bydgoszczy uległ pracownik zakładu budownictwa

• Piotr Duda: Łączymy się z Wami w bólu i modlitwie

Łączymy się w bólu z rodzinami, bliskimi i przyjaciółmi tragicznie zmarłych oraz wszystkimi poszkodowanymi w tej tragedii. Wśród nich również i trzech Członków naszego Związku – napisał w listach kondolencyjnych do prezesa JSW Daniela Ozona oraz przewodniczącego Komisji Zakładowej „Solidarności” KWK „Zofiówka” Romana Brudzińskiego, szef