"Piękny dzień dla Solidarności". Prezydent podpisał ustawę o wieku emerytalnym

"Piękny dzień dla Solidarności". Prezydent podpisał ustawę o wieku emerytalnymfot.P.Machnica
Prezydent Duda podpisał ustawę obniżającą wiek emerytalny. Będzie obowiązywała od 1 października 2017 roku.

-  To piękny dzień dla nas, którzy traktowali tą sprawę bardzo poważnie. To także piękny dzień dla "Solidarności", która przez ponad 3 lata od 2012 roku protestowała przeciwko podwyższeniu wieku emerytalnego - mówił Andrzej Duda i dziękował NSZZ "Solidarność", rządowi, większości parlamentarnej, premier Szydło i minister Rafalskiej za doprowadzenie do uchwalenia ustawy.

Obecny podczas uroczystości szef "Solidarności" podkreślił, że prezydencki podpis pod ustawą obniżającą wiek emerytalny przywraca godność polskiemu pracownikowi.

Prezydencki projekt dotyczący wieku emerytalnego trafił do Sejmu pod koniec listopada 2015 r., pierwsze czytanie odbyło się na początku grudnia. W połowie stycznia komisja polityki społecznej przeprowadziła wysłuchanie publiczne projektu. Sejm uchwalił ustawę w listopadzie br., a Senat przyjął ją na początku grudnia.

Wiek emerytalny zostanie obniżony do 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn. Zasada ta będzie dotyczyła obu systemów emerytalnych – powszechnego i rolniczego. Dla rolników do końca 2017 r. będzie możliwość przechodzenia na wcześniejszą emeryturę w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn. Podobna zasada przejścia w stan spoczynku będzie do końca 2017 r. obowiązywała sędziów i prokuratorów – w zależności od przepracowanego okresu w tych

• Zrewidowana Europejska Karta Społeczna - seminarium

NSZZ Solidarność oraz Katedra Prawa Pracy i Polityki Społecznej UJ zapraszają do udziału w seminarium dotyczącym znaczenia Zrewidowanej Europejskiej Karty Społecznej i możliwości jej ratyfikacji. Seminarium odbędzie 17 września 2018 r. w Krakowie.

• Wakacyjny Dar Krwi w Pustkowie

Klub Honorowych Dawców Krwi im. Księżnej Heleny Jabłonowskiej serdecznie zaprasza wszystkich chętnych do oddania krwi na Akcję poboru krwi, która będzie miała miejsce w dniu 18 lipca 2018 r. w budynku Centrum Aktywności Gospodarczej i Społecznej, obok bramy LERG w Pustkowie, w godz. 9:00 - 12:00.

Jest to kolejna akcja w ramach akcji Małopolskiej "Solidarności" "100 litrów krwi na 100-lecie Odzyskania Niepodległości". Serdecznie zapraszamy!!!

• Zaproszenie do Energylandii

Oferta specjalna dla członków "Solidarności". Zapraszamy do skorzystania z tańszych biletów do największego parku rozrywki w Polsce Energylandii z Zatorze.
    Więcej informacjitutaj

• RDS: Założenia ustawy budżetowej, płaca minimalna i podwyżki dla budżetówki

12 lipca odbyło się posiedzenie plenarne Rady Dialogu Społecznego. Porządek obrad przewidywał debaty merytoryczne oraz przyjęcie dwóch uchwał – w sprawie projektu ustawy o Pracowniczych Planach Kapitałowych oraz ws. dokumentu „Koncepcja nowego Prawa Zamówień Publicznych”. Brak kworum strony związkowej, spowodowany nieobecnością przedstawicieli Forum Związków Zawodowych na posiedzeniu

• Człowiek Roku 2017 Tygodnika Solidarność: Abp Marek Jędraszewski

Na początku roku Tygodnik Solidarność wybrał osobistość roku 2017, którą został abp Marek Jędraszewski. Ci, którzy osobiście znają ks. arcybiskupa podkreślają, że potrafi dotrzeć swoją nauką zarówno do uczonych, jak i do prostych ludzi. Często staje w obronie podstawowych wartości chrześcijańskich. Za to szanują go ludzie. I za to ceni go Solidarność. Dzisiaj nadszedł czas na uroczyste uhonorowanie tytułem

• Koncepcja nowego Prawa Zamówień Publicznych

Copyright 2015 NSZZ "Solidarnosc" ZAT S.A.