Prezydium Komisji Przedsiębiorstwa NSZZ "Solidarność" w Grupie Azoty S.A. serdecznie zaprasza   na " Dzień z Solidarnością w Małopolsce" organizowany z okazji 37 rocznicy powstania NSZZ "Solidarność", który odbędzie się 9 września w Wieliczce na terenie Małopolskiej Areny Lekkoatletycznej. Zgłoszenia chętnych do wzięcia udziału w imprezie przyjmowane są w sekretariacie Związku do dnia 05 września pod numerem telefonu : 24-02

Program obchodów 37 rocznicy powstania NSZZ "Solidarność"

30 sierpnia godz.16.30 - turniej brydża sportowego (siedziba KZ Emerytów i Rencistów ul. Kwiatkowskiego 18)

31 sierpnia godz.17.30 - Uroczysta msza św. w Katedrze Wawelskiej następnie złożenie kwiatów i zapalenie zniczy pod Krzyżem Katyńskim

03 września godz.18.00 - Uroczysta msza św. w kościele bł. Karoliny w Tarnowie , następnie złożenie kwiatów i zapalenie zniczy pod pomnikiem św. Jana Pawła II

09 września od godz.14.00 - Wieliczka "Dzień z Solidarnością w Małopolsce"

Program imprezy:

godz.14.00 - Piknik rodzinny, gry i zabawy dla dzieci, kącik plastyczny, zabawy taneczne, konkursy dla dzieci, zjeżdżalnie, trampoliny,grill

godz.14.30 - Turniej piłkarski o Puchar Przewodniczącego ZR Małopolska NSZZ "Solidarność" - Wojciecha Grzeszka

godz.16.30 - Pokaz Zumba Fitness - Fit&Well Studio Fitness Staniątki

godz.17.00 - Występ zespołu góralskiego "Mali Hyrni"

godz.18.00 - Występ zespołu coverowego Italo Disco i San Remo

godz.19.30 - Występ zespołu coverowego Abba Family

W czasie trwania imprezy możliwość spacerów po Tężniach Solankowych.

Wyjazd autokarów:

Tarnów Dworzec Autobusowy - godz.12.00

Zajezdnia autobusowa Mościce - godz. 12.15

• Czwarty dzień protestu „S” w Krakowie

Trwa czwarty dzień protestu „Solidarności” pracowników oświaty, którzy okupują siedzibę Małopolskiego Kuratora Oświaty w Krakowie. Wczoraj (13 marca) Prezydium KSOiW NSZZ „S” zdecydowało, że protest, który zorganizowała Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego, przyjmuje formę ogólnopolską.

• Sekcja Oświaty Regionu Małopolskiego rozpoczęła okupację kuratorium

Podniesienia wynagrodzeń o 15 proc. od stycznia tego roku, kolejnych 15 proc. od stycznia 2020 r., przywrócenia korzystniejszych zasad awansu oraz powrotu do poprzednich zasad oceny pracy domagają się nauczyciele z Małopolskiej Solidarności.

• Spotkanie związkowców z Marszałkiem Witoldem Kozłowskim

28 lutego br. przedstawiciele Sekcji Muzeów i Instytucji Ochrony Zabytków Region Małopolskiego NSZZ „Solidarność” oraz ogólnopolskiego Komitetu Dziady KulturyNSZZ „Solidarność” spotkali się z Witoldem Kozłowskim, marszałkiem województwa małopolskiego i Anną Pieczarką, członkiem Zarządu odpowiedzialnym za kulturę.

• Emerytura „Mama 4 plus”

Zgodnie z ustawą o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym, o emeryturę „Mama 4 plus” będą mogły się ubiegać matki, które osiągnęły wiek emerytalny 60 lat. Świadczenie będzie przysługiwało także ojcom czworga dzieci po osiągnięciu 65 lat, ale wyłącznie w przypadku śmierci matki lub wtedy, gdy matka porzuciła rodzinę.

Podstawowym celem nowej ustawy jest zapewnienie niezbędnych

• ODSŁANIAMY MANIPULACJĘ! Jak tworzy się kłamliwą narrację, że Wolne Niedziele szkodzą małym sklepom!

"Tak się dobija drobny handel", "Zakaz handlu zbiera żniwo", "Absurd zakazu handlu w niedzielę", to tylko niektóre nagłówki największych gazet i portali, które znów postanowiły uderzyć w wywalczone przez NSZZ "Solidarność" Wolne Niedziele. Od samego początku wdrożenia ustawy o ograniczeniu handlu trwa medialna nagonka na nowo uchwalone prawo, a gazety wręcz

• Emerytury i renty. Waloryzacja w toku!

W ciągu miesiąca do emerytów i rencistów trafi blisko 8,5 mln listów z ZUS. Znajdą się w nich informację o wysokości świadczenia po waloryzacji.

Każdego roku w marcu Zakład Ubezpieczeń Społecznych przeprowadza waloryzację emerytur i rent. Zwaloryzowane świadczenia są wypłacane automatycznie w terminach, w których klienci standardowo otrzymują emeryturę lub rentę.

Wkrótce