Komisja Przedsiębiorstwa NSZZ "S" zaprasza na noworoczne spotkanie integracyjne. Spotkanie odbędzie się w dniu 03 lutego 2018 roku od godziny 18.00 w restauracji " Modrzewiowy Dwór" w Tarnowie - Mościcach ul. Traugutta 5 . Zgłoszenia wraz z wpisowym  przyjmowane są w sekretariacie Związku osobiście lub telefonicznie pod numerem 24-02. Ze względu na ograniczoną ilość miejsc o udziale w spotkaniu decydować będzie kolejność zgłoszeń..

• Rocznica odsłonięcia pomnika Bibuły w Swojczanach

W drugą rocznicę odsłonięcia pomnika Biuletynu Małopolskiej Solidarności w Swojczanach, Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" w Delegaturze Miechów zaprasza na mszę świętą za Ojczyznę.

• Nowy Sącz: Odpust ku czci Przemienienia Pańskiego

Od 29 lipca do 6 sierpnia br. w Bazylice Świętej Małgorzaty w Nowym Sączu trwał wielki Odpust ku czci Przemienienia Pańskiego. Jak co roku w dniu rozpoczęcia Odpustu odprawiona została uroczysta Msza Św. w intencji świata ludzi pracy. Koncelebrze przewodniczył ksiądz biskup Stanisław Salaterski. Obecni byli członkowie „Solidarności” oraz poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność” Newag S.A. oraz PKP Cargo S.A.

• Pikieta pracowników Wód Polskich w Krakowie

W dniu 6 sierpnia 2018 r. około 200 osób, pracowników Państwowego Gospodarstwa Wodnego "Wody Polskie" pikietowało w Krakowie. Powodem protestu jest dwuletni okres oczekiwania na spełnienie porozumienia, jakie podpisało Ministerstwo Środowiska z "Solidarnością", a które dotyczyło waloryzacji płac pracowników.

Galerię zdjęć można obejrzeć TUTAJ

• Pora na ratyfikację protokołu wprowadzającego system skarg zbiorowych

NSZZ "Solidarność" zwrócił się do Beaty Szydło, wicepremier i szefowej Komitetu Społecznego Rady Ministrów o podjęcie rzeczowej dyskusji nad ratyfikacją protokołu  skarg zbiorowych.

Protokół, przyjęty przez państwa członkowskie Rady Europy w listopadzie 1995 r., jest załącznikiem do Europejskiej Karty Społecznej, umożliwiającym kierowanie przez  reprezentatywne

• Teraz czekamy aż premier przedstawi nam wnioski. Dla nas mogą być jedne!

"Czekamy teraz aż premier usiądzie, zanalizuje, oceni nasze postulaty i przedstawi Komisji Krajowej wnioski z dzisiejszego spotkania. Dla nas mogą być tylko jedne: że rząd pochyli się nad problemami pracowników sfery budżetowej i nastąpi w tej sferze jakiś progres. Przypominam, że od 2010 roku te wynagrodzenia są zamrożone" - powiedział na briefingu prasowym przewodniczący KK NSZZ Solidarność Piotr Duda. Wczoraj

• Solidarność krytycznie o Funduszu Solidarnościowym. Lepszy byłby trzeci próg podatkowy

Solidarność krytycznie oceniło projekt ustawy o Solidarnościowym Funduszu Wsparcia Osób Niepełnosprawnych. System wsparcia niepełnosprawnych w Polsce potrzebuje pieniędzy i Fundusz jest potrzebny, ale projekt Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej budzi poważne wątpliwości.

Prezydium Komisji Krajowej zwraca uwagę na brak ścisłego określenia jakie zadania i programy ma