Komisja Przedsiębiorstwa NSZZ "Solidarność" w Grupie Azoty S.A. informuje , że w dniu 06 kwietnia br. odbyło się XI Walne Zebranie Sprawozdawczo - Wyborcze Międzyzakładowej Organizacji Związkowej działającej w Grupie Azoty S.A.. W wyniku przeprowadzonych wyborów przewodniczącym Komisji Przedsiębiorstwa NSZZ "Solidarność" w Grupie Azoty S.A. na kadencję 2018 - 2022 został ponownie wybrany - Tadeusz Szumlański.

Dokonano również wyboru członków Komisji Przedsiębiorstwa, Komisji Rewizyjnej, delegatów na Walne Zebranie Regionu Małopolska, delegatów na Walne Zebranie Krajowej Sekcji Przemysłu Chemicznego. O przebiegu obrad i szczegółowych wynikach wyborów poinformujemy w późniejszym terminie.

• Jesteśmy po to, żeby rozwiązywać problemy
    25 października rozpocznie się Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ Solidarność, który podsumuje ostatnie 4 lata działalności związku. Gdyby miał Pan wymienić największe sukcesy Solidarności z tego okresu, co by to było i dlaczego?
    – Jest ich dużo i wszystkie są ważne. Ale gdybym miał sam ustalić czołówkę, to byłoby to:
  • Musimy uszczelnić działania niektórych sieci handlowych!

- Jeżeli wiodąca działalność firmy związana jest z handlem, to nie może być tak, że sieci to wykorzystują i obchodzą przepisy i są w tym dniu instytucją, w której można odebrać przesyłki pocztowe. Polak potrafi, ale tak nie powinno się do tego podchodzić. Dlatego musimy to uszczelnić - mówił dzisiaj Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" w Polskim Radiu Białystok

• „Popiełuszko” Teatr Telewizji

Spektakl „Popiełuszko” wystawiany przez Teatr Dramatyczny im. Aleksandra Węgierki z Białegostoku, dzięki staraniom NSZZ "Solidarność" został nagrany przez Teatr Telewizji i 15 października po raz pierwszy był wyemitowany w TVP1.

Sztuka w reżyserii Jana Nowara jest artystyczną interpretacją ziemskiej drogi bł. ks. Jerzego Popiełuszki. W spektaklu wykorzystano m.in. oryginalne