W dniu 16.listopada 2018 roku Organizacje Związkowe tj. Komisja Przedsiębiorstwa NSZZ "S" w Grupie Azoty S.A. , oraz NSZZ Pracowników Grupy Azoty S.A. działające w ZBACH Sp. Z o.o. wystąpiły do Zarządu Spółki z żądaniami wyznaczając termin ich spełnienia. W związku z tym , że żądania nie zostały spełnione w wyznaczonym terminie strony weszły z dniem 21 listopada 2018 roku w spór zbiorowy i dalsze rokowania prowadzone będą zgodnie z Ustawą z dnia 23 maja 1991 r o rozwiązywaniu sporów zbiorowych. W tym celu Organizacje Związkowe powołały Wspólną Reprezentację Związkową , której przewodniczącym został Tadeusz Szumlański.

Załączniki:
Pobierz plik (skanowanie0004.pdf)skanowanie0004.pdf[ ]612 kB
Pobierz plik (skanowanie0005.pdf)skanowanie0005.pdf[ ]568 kB
Pobierz plik (skanowanie0006.pdf)skanowanie0006.pdf[ ]472 kB

• 12 lipca głosujemy na Andrzeja Dudę!

• 200 zł na wypoczynek w Zakopanem, Jarnołtówku lub w Spale

Od 1 sierpnia 2020 do 31 lipca 2021 r. każdy obecny członek „Solidarności” oraz osoby, które zdecydują się zapisać do związku w trakcie trwania akcji otrzymają bon o wartości 200 zł na wypoczynek w ośrodkach wczasowych należących do Doms Sp. z o.o.
    Regulamin oraz szczegóły w poście.

• 12 lipca 2020 r. wybierzmy Andrzeja Dudę!

Szanowne Koleżanki i Koledzy! Członkowie i Sympatycy "Solidarności"!

W dn. 5 maja 2020 r. NSZZ "Solidarność" podpisała porozumienie programowe z ubiegającym się o reelekcję Prezydentem RP Andrzejem Dudą. Ten krok podyktowany był bardzo pozytywną oceną dotychczasowej pięcioletniej współpracy na linii związek - Prezydent RP, której efektem była znacząca poprawa sytuacji pracowników w Polsce, w tym m.in. obniżenie wieku emerytalnego, podniesienie płacy minimalnej, wprowadzenie stawek godzinowych dla pracujących na umowach cywilno-prawnych i znaczące wsparcie wszystkich programów prospołecznych. Jako dowód docenienia tych inicjatyw Prezydenta - Tygodnik Solidarność przyznał mu tytuł "Człowieka Roku 2019".

• „Green Deal” groźny dla polskich miejsc pracy. OPZZ-towi i Forum ZZ to nie przeszkadza!

OPZZ i Forum ZZ nie sprzeciwiły się dwom dokumentom Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych, które zagrażają setkom tys. polskich miejsc pracy. Szczególnie w przemyśle energochłonnym – informuje w liście do członków Związku szef „Solidarności” Piotr Duda. Sprawa dotyczy uzależnienia pomocy dla ogarniętych kryzysem firm od tzw. „uzgodnionych celów

• Przestój ekonomiczny, obniżenie wymiaru czasu pracy – TARCZA 4

Ustawą z dnia 19 czerwca 2020 roku o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o uproszczonym postępowaniu o zatwierdzenie układu w związku z wystąpieniem COVID-19 dokonano nowelizacji ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych

• Świadczenia związane z rozwiązaniem stosunku pracy - TARCZA 4