W dniach 11 -12 maja 2019r. po raz kolejny Krajowy Sekretariat Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, pełnił wartę przy grobie Patrona NSZZ Solidarność – księdza  Jerzego Popiełuszki. Tym razem za zorganizowanie warty była odpowiedzialna Krajowa Sekcja Pracowników Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność.

Składam bardzo serdeczne podziękowania przede wszystkim przewodniczącemu Sekcji, który podjął się zorganizowania warty.

Równie wielkie podziękowania dla kolegów z Azotów Puławy, którzy pełnili wartę  11 maja w godz. 12.00 – 18.00. oraz  dla kolegów z  Bridgestone Poznań za wartę w godz. 18.00 – 22.00 i z Michelin Olsztyn, za wartę w godz. 06.00 – 12.00 w dniu 12 maja 2019r.

Szczególne podziękowania dla kolegów z Azotów Tarnów, którzy podjęli się najtrudniejszej zmiany warty tj. w godzinach nocnych: 22.00 – 06.00.

Mirosław Miara

• 12 lipca głosujemy na Andrzeja Dudę!

• 200 zł na wypoczynek w Zakopanem, Jarnołtówku lub w Spale

Od 1 sierpnia 2020 do 31 lipca 2021 r. każdy obecny członek „Solidarności” oraz osoby, które zdecydują się zapisać do związku w trakcie trwania akcji otrzymają bon o wartości 200 zł na wypoczynek w ośrodkach wczasowych należących do Doms Sp. z o.o.
    Regulamin oraz szczegóły w poście.

• 12 lipca 2020 r. wybierzmy Andrzeja Dudę!

Szanowne Koleżanki i Koledzy! Członkowie i Sympatycy "Solidarności"!

W dn. 5 maja 2020 r. NSZZ "Solidarność" podpisała porozumienie programowe z ubiegającym się o reelekcję Prezydentem RP Andrzejem Dudą. Ten krok podyktowany był bardzo pozytywną oceną dotychczasowej pięcioletniej współpracy na linii związek - Prezydent RP, której efektem była znacząca poprawa sytuacji pracowników w Polsce, w tym m.in. obniżenie wieku emerytalnego, podniesienie płacy minimalnej, wprowadzenie stawek godzinowych dla pracujących na umowach cywilno-prawnych i znaczące wsparcie wszystkich programów prospołecznych. Jako dowód docenienia tych inicjatyw Prezydenta - Tygodnik Solidarność przyznał mu tytuł "Człowieka Roku 2019".

• „Green Deal” groźny dla polskich miejsc pracy. OPZZ-towi i Forum ZZ to nie przeszkadza!

OPZZ i Forum ZZ nie sprzeciwiły się dwom dokumentom Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych, które zagrażają setkom tys. polskich miejsc pracy. Szczególnie w przemyśle energochłonnym – informuje w liście do członków Związku szef „Solidarności” Piotr Duda. Sprawa dotyczy uzależnienia pomocy dla ogarniętych kryzysem firm od tzw. „uzgodnionych celów

• Przestój ekonomiczny, obniżenie wymiaru czasu pracy – TARCZA 4

Ustawą z dnia 19 czerwca 2020 roku o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o uproszczonym postępowaniu o zatwierdzenie układu w związku z wystąpieniem COVID-19 dokonano nowelizacji ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych

• Świadczenia związane z rozwiązaniem stosunku pracy - TARCZA 4