W dniach 11 -12 maja 2019r. po raz kolejny Krajowy Sekretariat Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, pełnił wartę przy grobie Patrona NSZZ Solidarność – księdza  Jerzego Popiełuszki. Tym razem za zorganizowanie warty była odpowiedzialna Krajowa Sekcja Pracowników Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność.

Składam bardzo serdeczne podziękowania przede wszystkim przewodniczącemu Sekcji, który podjął się zorganizowania warty.

Równie wielkie podziękowania dla kolegów z Azotów Puławy, którzy pełnili wartę  11 maja w godz. 12.00 – 18.00. oraz  dla kolegów z  Bridgestone Poznań za wartę w godz. 18.00 – 22.00 i z Michelin Olsztyn, za wartę w godz. 06.00 – 12.00 w dniu 12 maja 2019r.

Szczególne podziękowania dla kolegów z Azotów Tarnów, którzy podjęli się najtrudniejszej zmiany warty tj. w godzinach nocnych: 22.00 – 06.00.

Mirosław Miara

• Zapraszamy na skoki narciarskie do Zakopanego

W dniach 17-18 sierpnia 2019 r. na Wielkiej Krokwi w Zakopanem odbędą się Letnie Grand Prix w skokach narciarskich i zawody o Puchar "Solidarności" w Skokach Narciarskich. Dysponujemy ograniczoną ilością wejściówek na te wydarzenia. Zapotrzebowanie na wejściówki należy zgłaszać tylko i wyłącznie drogą mailową na adres: regiony@solidarnosc.org.pl do dnia 26 czerwca br. Ponieważ jedna wejściówka jest ważna na jeden dzień - sobotę lub niedzielę - przy zgłoszeniu należy podać ilość sztuk oraz termin (17 lub 18 sierpnia). Decyduje kolejność zgłoszeń.

• Trwa Międzynarodowa Konferencja Pracy

W dniu 12 czerwca br. w Genewie rozpoczęły się obrady 108. Sesji Międzynarodowej Konferencji Pracy, odbywającej się w roku 100-lecia powstania Międzynarodowej Organizacji Pracy, której Polska byłą współorganizatorem.

• Rok 1989 w Małopolsce - jaki był?

Rok 1989 w Małopolsce był przedmiotem konferencji naukowej zorganizowanej 5 czerwca br. w Krakowie przez Instytut Pamięci Narodowej.  Konferencję rozpoczęło wystąpienie Adama Gliksmana, historyka i zarazem wiceprzewodniczącego Zarządu Regionu.